08 syyskuuta, 2015

Haloo, Suomen ökyrikkaat! Hakekaa Helene Schjerfbeckin huipputeos takaisin Suomeen.

35 vuotta sitten viimeksi nähty Helene Schjerfbeckin huipputeos tulee myyntiin Lontoossa. Lähtöhinta  680 000 - 950 000 €          

 

Sothebyn huutokauppaan Lontoossa tulee joulukuussa myyntiin suomalaisittain erittäin kiinnostavaa taidetta; kolme Helene Schjerfbeckin (1862–1946) teosta.
Yksityisestä eurooppalaiskokoelmasta peräisin olevat teokset eivät koskaan aiemmin ole olleet huutokaupassa.
Sothebyn huutokauppakamarin 1800-luvun eurooppalaisen maalaustaiteen asiantuntija Claude Piening ei paljasta, mistä kokoelmasta teokset ovat peräisin, mutta kertoo, että ne ovat olleet siellä vuosikymmeniä.
"Omistajat ovat pyytäneet meitä varjelemaan heidän yksityisyyttään."
 
Yksi kolmesta teoksesta on varhainen lapsikuva ja kaksi myöhäisempää muotokuvaa edustaa taiteilijalle tyypillistä radikaalia mutta herkkää modernismia. Teokset myydään 1800-luvun eurooppalaisen maalaustaiteen huutokaupassa 16. joulukuuta.
Teoksista merkittävin on Vaaleatukkainen tyttö vuodelta 1916. Se esittää nuorta, lukevaa ja ajatuksiinsa syventynyttä tyttöä. Sen mallina oli Impi Tamlander, Schjerfbeckin naapurissa Hyvinkäällä asunut nuori nainen, joka sisarensa Jennyn kanssa auttoi taiteilijaa.
Claude Piening kuulostaa lähes hengästyneeltä kuvaillessaan teosta puhelimessa.
"Maalaus on todella kaunis, universaali, runollinen muotokuva."
Sen lähtöhinta on 680 000–950 000 euroa.

Teos on viimeksi ollut esillä näyttelyssä vuonna 1980. Se ei ollut mukana Ateneumin Schjerfbeck- juhlanäyttelyssä vuonna 2012.
Ateneumin kokoelmiin kuuluu molempia Tamlanderin sisaruksia esittävä teos, Perhekoru (1915–1916).
Kiinnostavaa on myös, että maalauksen kääntöpuolella on luonnos Schjerfbeckin mittavassa merkkiteoksessa Kuvakudos (1914) esiintyvästä mieshahmosta. Teoksen omistajat ovat toki tienneet luonnoksesta, mutta yleisesti se ei ole ollut esillä. Luonnoksen päälle on sutattu valkoista ja punaista.
"Vaikuttaa siltä, että taiteilija, jolla oli hyvin rajalliset resurssit, oli ehkä aikeissa käyttää kankaan uudelleen. Lopulta hän päätyikin vain maalaamaan sen toiselle puolelle", Piening sanoo.
Kuvakudoksen hahmoista on olemassa paljon luonnoksia.
Ateneumista  Schjerfbeck-asiantuntija Leena Ahtola-Moorhouse tuntee huutokaupattavat teokset, ja tietää niiden omistajat, vaikkei niitä voikaan paljastaa.
"Nämä kaksi myöhäisempää teosta ovat kyllä merkittäviä. Etenkin Vaaleatukkainen tyttö on hyvin kauniisti maalattu, huipputeos", Ahtola-Moorhouse kommentoi.

Helene Schjerfbeck: Miekkailija, 1924, vesiväri, guassi ja hiili paperille.

Helene Schjerfbeck: Miekkailija, 1924, vesiväri, guassi ja hiili paperille.

Toinen myytävistä teoksista on Miekkailija, tumman miehen muotokuva. Vesiväri-, guassi- ja liituteos esittää "Saimaan rannoilta" kotoisin ollutta herra Huolmania, johon Schjerfbeck tutustui myös Hyvinkäällä.
"Miekkailija on toisella tapaa kiinnostava kuin Vaaleatukkainen tyttö. Se on hauska, ja näyttää vähän eroottistakin puolta Schjerfbeckistä. Maalaus valmistui 1924, vuosi taiteilijan äidin kuoleman jälkeen. Schjerfbeck, joka oli varsin kuuliaiseksi kasvanut, uskalsi vasta sitten näyttää mallien vetovoiman."
Teoksesta on olemassa myös öljymaalausversio.
Miekkailija oli esillä Schjerfbeckin 150-vuotisjuhlanäyttelyssä Ateneumissa 2012 nimenomaan siksi, miten hyvin se tuo esiin taiteilijan suhteen El Grecoon, kertoo näyttelyn koonnut Ahtola-Moorhouse.
Miekkailijan lähtöhinta on 68 000–95 000 euroa.

Lontoossa tulee näiden kahden teoksen ohella myyntiin myös maalaus, jonka Schjerfbeck teki ollessaan vain 16-vuotias. Liinatukkaisessa pojassa (1878) näkyy jo Schjerfbeckille ominainen vaaleanpunainen väri ja kiinnostus ihmiskasvojen kuvaamiseen.
Varhaisteoksen lähtöhinta on 165 000–250 000 euroa.
Leena Ahtola-Moorhouse toivoo, että teokset päätyisivät julkiseen kokoelmaan ja ihmisten nähtäville. Etenkin Vaaleatukkainen tyttö on näyttävän kokonsa takia museoon sopiva teos, kaksi muuta ovat Ahtola-Moorhousen mukaan selkeästi "kotiteoksia".

Helene Schjerfbeck: Liinatukkainen poika, 1878, öljy kankaalle.

Helene Schjerfbeck: Liinatukkainen poika, 1878, öljy kankaalle.

"Miekkailija voisi kyllä täydentää jotain museokokoelmaa, sillä Schjerfbeckin mieshahmoja ei ole niin paljon. Poika taas on nuoruuden harjoitus ja lapsikuvia Schjerfbeck teki tuolloin paljon.
"Ikävä kyllä luulen, että teos menee Ruotsiin. Siellä on paljon keräilijöitä, jotka ostavat taidetta kuin osakkeita ja sitten ne päätyvät pankkiholviin. Olisihan se hienoa jos teos päätyisi vaikka Abu Dhabiin."
Sothebyn huutokauppakamarin odotukset schjerfbeckien suhteen ovat korkealla. Vuonna 2008 Sotheby's teki edellisen Schjerfbeck-myyntiennätyksen, kun taiteilijan teos Tanssiaiskengät myytiin 3,9 miljoonalla eurolla.
Piening on innoissaan eikä säästele sanoja.
"Teokset näyttävät Schjerfbeckin kehittymisen. Uskon, että ne kiinnostavat, sillä ne eivät ole juuri olleet esillä. Teosten kauneus herättää huomion. On hämmästyttävää, että teokset on tehty noin sata vuotta sitten, sillä niissä on ajaton henki", hän sanoo.
Piening uskoo, että juuri teosten ajattomuus ja yksinkertainen selkeys kiinnostaa jopa nykytaiteen keräilijöitä.

 Piening arvelee, että teos voisi kiinnostaa Yhdysvaltoja ja Aasiaa myöten.
 

Schjerfbeckillä on jo hintaennätys

 Helene Schjerfbeckin (1862–1946) maalaus Tanssiaiskengät (1882) on kaikkien aikojen kallein huutokaupattu suomalainen teos. Siitä maksettiin Lontoon Sothebyn huutokaupassa 3,9 miljoonaa euroa vuonna 2008.
 
 Kallein koskaan huutokaupattu teos on Francis Baconin (1909–1992) maalaus Kolme tutkielmaa Lucian Freudista, 106 miljoonaa euroa (2013).
Suomalaisyleisölläkin on mahdollisuus nähdä teokset, sillä ne ripustetaan esille Galerie Donneriin 17. marraskuuta. Galleria sijaitsee Helsingin Merikadulla.
Teokset voi nähdä myös Tukholmassa 19. marraskuuta.
Lontoossa ne ovat esillä juuri ennen varsinaista huutokauppaa, 13.–15. joulukuuta.

Helene Schjerfbeck on viime vuosina saanut paljon huomiota maailmalla.
Sotheby's kirjoittaa vuoden 2007 näyttelyiden olleen taiteilijan lopullinen "kansainvälinen läpimurto". Silloin Schjerfbeck-näyttelyitä nähtiin Pariisissa, Hampurissa ja Haagissa.
Kiertonäyttely oli ensimmäinen mittava katsaus Schjerfbeckin taiteeseen, jonka oli tehnyt ulkomaalainen kuraattori.
Tänä vuonna laaja, suomalais-japanilainen yhteistyönäyttely Schjerfbeckin teoksista kiertää Japania.
Parhaillaan se on esillä Sendaissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti