maanantai 7. syyskuuta 2015

Naarassimpanssit tuhosivat helikopterin

Naarassimpanssi Tushi tuhosi kepillä minikopterin ja näytti nauttivan siitä hollantilaisessa eläintarhassa.

                                        

                           
Simpanssit elelivät rauhaisina Kuninkaallisessa Burgersin eläintarhassa Hollannissa – kunnes minikopterit tulivat.Simpanssit vihasivat niitä ja niiden surinaa.

Primates² -tiedelehdessä eläintutkijat Jan van Hooff ja Bas Lukkenaar ovat nyt tutkineet tarkemmin keväistä tapausta, jossa kaksi simpanssinaarasta tuhosi määrätietoisesti yhden minikopterin.
Kopterin oli määrä kuvata simpansseja uudesta kuvakulmasta. Alankomaiden television idea oli käyttää minikoptereita simpanssien elintilassa.
Kopterin surraus kiinnitti simpanssien huomion jo, kun se harjoitteli otoksia. Jotkut simpanssit ottivat aseeksi pajunoksia maasta. Neljä apinaa meni ne kädessään rakennustelineille, joiden lähellä kopteri kellui.
Simpanssinaaraat Tushi ja Raimee nousivat telineille oksat mukanaan. Ne olivat vajaat kaksi metriä pitkiä.
Tushi teki kaksi pitkää pyyhkäisyä, joista toinen rikkoi kopterin. Teon aikana Tushi näytti pelottomalta. Tuhoamisen jälkeen se näytti virnistelevän.
Tämä viittaa siihen, että se iski kopteriin täysin suunittelusti, ei refleksinomaisesti. Myös kepin käyttö aseena oli tässä ainutlaatuista, sanoo van Hooff. Temppu näytti täysin suunnitellulta.
Simpanssit pystyivät selvästi suunnittelemaan etukäteen, mihin ne käyttävät työkalua, Lukkenaar sanoo. Siksi tapauksella on laajempaa merkitystä kuin yhden kopterin tuho.
Simpanssit myös tutkivat vekotinta pitkään, kun se oli tullut alas ja heittelivät romua ympäriinsä ennen kuin menettivät kiinnostuksensa siihen.
Hooffin ja Lukkenaarin mukaan simpansseille ei ole koskaan varsinaisesti opetettu, miten käyttää erilaisia työkaluja. Apinat ovat toki nähneet, kun ihmiset käyttävät eri työkaluja
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti