20 toukokuuta, 2015

Naisen ystävällisyys vääntyy miehen mielessä usein flirttailuksi

     
Kuvahaun tulos haulle flirttailu 
Miehet tulkitsevat ystävällisyyden romanttiseksi kiinnostukseksi huomattavasti naisia useammin.
Johtopäätökseen päätyi norjalaispsykologi Mons Bendixen, joka hiljattain julkaistussa tutkimuksessa tarkasteli miesten ja naisten kokemuksia.
Pohjana oli vuonna 2003 tehty yhdysvaltalaistutkimus, jonka mukaan 90 prosenttia naisista kertoi tulleensa tässä mielessä väärinymmärretyiksi.

Tuore norjalaistutkimus, joka oli amerikkalaisselvityksen toisinto, päätyi reilun 300 haastattelun pohjalta käytännössä samaan lopputulokseen.
88 prosenttia naisista kertoi heidän ystävällismielisyytensä tulkitun virheellisesti seksuaaliseksi kiinnostukseksi. Näin heille oli käynyt keskimäärin 3,5 kertaa viimeisen vuoden aikana.

Näin ollen kotimaa, kansallisuus tai kulttuuri eivät näytä tutkimuksen mukaan vaikuttavan, vaikka Norja on Yhdysvaltoihin verrattuna "seksuaalisesti erittäin liberaali".
Tutkijan mukaan kyseessä näyttäisi olevan universaali ilmiö, joka juontaa juurensa evoluutioon ja suvunjatkamiseen.

Error-management-teorian mukaan miesten on evoluution saatossa ollut kannattavaa ylitulkita seksuaalisen kiinnostuksen osoituksia, jotta lisääntymismahdollisuudet eivät menisi sivusuun.
Parhaassa tapauksessa mies pääsee jatkamaan sukua - ja huonoimmillaankin hän saa vain pakit.
Naisten kohdalla tilanne on evoluution näkökulmasta toinen. Flirttailuun ei kannata antautua turhan kepein perustein, koska seksi väärän miehen kanssa voi johtaa raskauteen ja jälkikasvuun, jonka joutuu lopulta kasvattamaan täysin omin avuin. Samalla parempi mies saattaa löytää toisen kumppanin.

Täysin lopullisena vastauksena tutkimustulosta ei kuitenkaan voi pitää, sillä kaksi aiheesta tehtyä tutkimusta on toteutettu Yhdysvalloissa ja Norjassa, siis rikkaissa, kehittyneissä ja demokraattisissa länsimaissa.

Evolutionary Psychology

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti