02 syyskuuta, 2024

You shouldn't smile at all the dangers of AI - Tekoälyn kaikille vaaroille ei kannata hymyillä



.




What is Dota 2? Image: WePlay Holding












Elon Muskin tekoälyä kehittävä 

Elon Muskin tekoälyä kehittävä
yritys voitti pari Dota 2-pelin kovaa ammattilaista.
Mutta Musk muisti varoittaa taas tekoälyn vaaroista.

 Teslan toimitusjohtaja ja miljardööri Elon Musk varoitti viime viikon lopulla taas tekoälyn vaaroista. Hänen mukaansa kehittyvät tekoälyn tekniikat ovat jo suurempi riski kuin Pohjois-Korean ydinaseet.

Musk on tekoälyn (AI) kova ja pitkäaikainen kriitikko. Ristiriitaista kyllä, hänen yhtiönsä kehittämä tekoäly voitti juuri kaksi kovaa tietokonepelaamisen ammattilaista.
Musk pelkää, että tietokoneet kehittyvät älykkäämmiksi kuin ihmiset, mikä voi johtaa ihmiskunnan tuhoon. Pahimmissa uhkakuvissa Musk näkee, että robotit tulevat ja tappavat holtittomasti ihmisiä kaduilla.

Musk varoitteli päättäjiä tekoälystä myös viime heinäkuussa puheessa, jonka hän piti Yhdysvaltain kuvernöörien yhdistykselle. Musk sanoi, että tekoäly on ”perustava riski” sivistykselle. Hän on tässä pienessä sanasodassa esimerkiksi Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin kanssa.

Tiedelehti Discover pyysi Muskin heinäkuiseen puheeseen palautetta monilta johtavilta tekoälyn tutkijoilta.
Näin vastasi Oren Etzioni, joka on Washingtonin yliopiston tietokonetutkimuksen professori:
”Tekoäly nähdään usein pahana voimana, joka valtaa maailman. Tosiasiassa tekoäly on työkalu, tekniikka, joka voi turvata ja pidentää elämää liikenteessä, lääketieteessä ja muilla elämän alueilla.”
”Emme tarvitse sääntelyä. Meidän pitää sen sijaan kouluttaa ihmisiä siihen, mitä tekoäly voi tehdä ja mitä se ei voi tehdä”, sanoo Etzioni.

”Tutkin juuri 300 johtavan tekoälyn tutkijan tekstejä. Suurin osa heistä uskoo, että menee ainakin 50 vuotta ennen kuin koneista tulee yhtä älykkäitä kuin ihmisistä”, rauhoittelee Tobu Wals Hän tutkii tekoälyä New South Walesin yliopistossa Sydneyssä Australiassa.
”Musk on oikeassa siinä, että hallitusten pitää hiljalleen säädellä tekoälyn käyttöä, esimerkiksi tekoälyn algoritmien käyttöä. Mutta ne ovat vielä aika tyhmiä algoritmeja. Ei pidä tehdä algoritmeja, joissa kone voi päättää elämästä ja kuolemasta tai puuttua yksityisyyteemme.”

Stanfordin tekoälyn laboratorion johtaja Fei Fei Li säestää Discover-lehdessä:
”Ei ole arvoja joita vain koneella olisi. Koneen arvot edustavat ihmisen arvoja. Ihmisten eri alueilta on osallistuttava tekoälyn tekniikoiden kehittämiseen”, Li sanoo.

”Kiinnittäisin huomiota osakkeenomistajiin, jotka rahoittavat tekoälyä. Heidän on on ajettava läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä tekoälyn kehityksessä. Meidän on saatava turvallista tietoa käyttäjistä ja vaihdettava käyttäjien kokemuksia, sanoo Raja Chatila.
Hänellä on arvovaltaa. Chatila on kansainvälisen insinöörien ja sähkötekniikan alan järjestön IEEE:n eettisen komitean puheenjohtaja.

”IEEE:ssä on yli 250 tekoälyn etiikan asiantuntijaa on pohtinut tätä ja saanut innoitusta IEEE:n julkaisusta, jossa tekoälyn etiikkaa pohdittiin.
”Ihmiskunnan ei tarvitse pelätä tekoälyä niin kauan kuin me asetamme etusijalle tekoälyn eettisen ja vastuullisen suunnittelun.”

Myös toimittaja ja tietokirjailija Martin Ford viittaa siihen, että ihmisen vertainen tekoäly on 30–50 vuoden päässä, ehkä kauempana.
Hän on nyt enemmän huolissaan siitä, että alkeellisempi mutta erikoistunut tekoäly voi 20 vuoden sisällä viedä länsimaissa ihmisiltä miljoonia työpaikkoja.
Ford kirjoitti hiljan kirjan Robottien kumous, joka on myös suomennettu.
Jos tekoäly valtaa jotain, on se työpaikkamme. Siitä pitää nyt huolestua, ei tappajaroboteista.

Tekoälyllä pelotteleva Musk on perustanut OpenAI-yhtiön. Sen yksi päämäärä on tekoälyn turvallinen kehitys.
Ristiriitaista kyllä, juuri OpenAI:n oma tekoäly voitti hiljattain kaksi tietokoneilla pelaamisen kovaa ammattilaista Dota 2 -turnauksessa.

Dota 2 on hyvin mutkikas peli. Siinä pelaajat taistelevat toisiaan vastaan virtuaalisesti. Muskin yhtiön tekoäly harjoitteli pelejä ja sääntöjä vain kaksi viikkoa.
Muskin OpenAI-bot saattaa nyt olla maailman paras tietokonepelin pelaaja. Todennäköisesti se on käyttänyt tähän oppivia hermoverkkoja.

Dota 2;ssa kaksi viiden pelaajan joukkuetta taistelee ja tuhoaa vastakkaisen joukkueen asemia. Pelissä on 113 pelattavaa hahmoa. Heillä kaikilla on omia kykyjään.
Pelissä pelataan kymmeniä eriä, joissa voi laajentaa hahmon ominaisuuksia. Se tarkoittaa, että pelissä on käsittämättömän paljon eri vaihtoehtoja – ainakin ihmiselle.


Musk sanoi, että voitto oli vaikeampi ja mutkikkaampi kuin maailman vaikeimmassa lautapelissä, shakissa.
Tekoäly sai maailman vaikeimpien lautapelien parhaiden pelaajien päänahat vuosina 1999 ja 2016. Myös pokerissa tekoäly on jo menestynyt. Sitä on pidetty vaikeana, koska pelissä on aina mukana satunnaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti