25 elokuuta, 2024

Emorobotti synnyttää xenobotin

  Biologinen emorobotti (punainen)   synnyttää poikasen (vihreä).

Yhdysvaltalaisen Vermontin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tekoälyn avulla ensimmäiset elävät ”robotit”, jotka pystyvät monistamaan itseään. Eli lisääntymään.

Syntyneitä otuksia kutsutaan nimellä xenobotti.

Kantasoluista tehdyt pienet ”pallerot” oppivat liikkumaan, työskentelemään yhdessä ryhmissä ja parantamaan itsensä, jos ne olivat vaurioituneet.

Petrimaljassa xenobotit keräävät ”suuhunsa” irtonaisia kantasoluja ja muovaavat niistä itselleen jälkeläisen.














Petrimaljassa xenobotit keräävät ”suuhunsa” irtonaisia kantasoluja ja muovaavat niistä itselleen jälkeläisen.

Xenobotit pistettiin kasaan tekoälyn avulla. Mallintamalla niille laskettiin optimaalinen muoto ja koostumus. Niistä tuli ensimmäisiä elävistä soluista tehtyjä robotteja, kirjoittaa Science Alert.

– Ne ovat eläviä koneita. Ne eivät ole perinteisiä robotteja, mutta eivät myöskään minkään tunnetun eläinlajin edustajia, kertoo Vermontin yliopiston robotiikan tutkija Joshua Bongard.


Nyt on päästy vielä pitemmälle

Vermontin, Tuftsin ja Harvardin yliopiston Wyss-instituutin tutkijat ovat saaneet nämä biorobotit lisääntymään. Kyseessä on täysin uusi lisääntymisen muoto, erilainen kuin mikään tieteelle tunnettu kasvien tai eläinten lisääntymismekanismi.

Kun kantasolut vapautetaan muusta alkiosta ja niille annetaan mahdollisuus ”pähkäillä”, miten ne selviävät uudessa ympäristössä, ne oppivat uuden tavan liikkua. Mutta ne oppivat myös uuden tavan lisääntyä !

Itseään monistavat biorobotit herättävät myös huolta, ja tämän tutkijat tiedostavat. He vakuuttavat, että nämä ”elävät koneet” pysyvät laboratoriossa. Tutkimusta koskevat tiukat eettiset säännökset.

Myös jälkeläiset osaavat lisääntyä

Yhdessä xenobotissa on noin 3 000 kantasolua. Miljardien vaihtoehtojen joukosta tekoäly laski, että suurimmalla todennäköisyydellä xenobotit saadaan lisääntymään, jos solut järjestetään C-kirjaimen muotoon, kuin 1980-luvun Pac-Man-pelissä.

Viljelymaljassa xenobotti keräsi ”suuhunsa” satoja kantasoluja, järjesti ne haluamaansa muotoon ja muutaman päivän päästä suusta lähti uusi xenobotti, joka puolestaan pystyi myös lisääntymään.

Tutkijat korostavat, että käytännön sovelluksia ei näille itsestään lisääntyville bioroboteille vielä ole. Biorobotteja voidaan kuitenkin ohjelmoida eri tavoilla, ja yksi tulevaisuuden sovellus voisi olla vaikka mikromuovien kerääminen valtameristä.

Mahdollisuuksia on myös lääketieteessä, esimerkiksi vaurioituneiden hermosolujen korjaamisessa. Toki hyödyllisiin sovelluksiin on vielä pitkä matka.

Tutkimus on julkaistu Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti