05 syyskuuta, 2024

Tekoäly kehittyy: Silmän skannaamalla voidaan ennustaa sydänsairauksia

 

Googlen tutkijat ja terveysasiantuntijat ovat yhdistäneet voimansa. Nyt yritys on saanut luotua tekoälyä hyödyntävän laitteen, joka voi tunnistaa mahdollisen sydänsairauden skannaamalla silmän.
The Verge kertoo, että laite osaa arvioida silmän takaosan perusteella henkilön iän, verenpaineen sekä sen, tupakoiko tämä. Näitä tietoja käyttämällä voidaan ennustaa, tuleeko henkilö kärsimään sydänsairaudesta. Laitteella saatu tarkkuus on suunnilleen sama kuin jo käytössä olevilla menetelmillä mitattuna.
Tekoäly voi auttaa lääkäreitä havaitsemaan hälyttävät merkit nopeasti ja jopa ilman verinäytettä. Tekniikka on kehitteillä, joten lisätutkimusta tullaan kuitenkin vielä tarvitsemaan. Tulevaisuudessa sen käyttäminen voi kuitenkin olla arkipäivää.
Tutkimuksesta kerrottiin Nature-julkaisussa. Tekoälyä koulutettiin lähes 300 000 potilaalla. Se vertaa potilaan silmää terveen ihmisen silmään, jonka avulla se voi päätellä, onko mahdollista, että tutkittava tulee kärsimään sydänsairaudesta.
70 prosenttia tapauksista kone tunnisti, milloin kyseessä oli henkilö, joka kärsi sydän- ja verisuonitaudista viimeisen viiden vuoden aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti