16 syyskuuta, 2024

Skidit ei tiedä näistä alkuajoista

Selitämme, mikä ChatGPT on ja miten se eroaa muista chatboteistaHämmästystä ja ihailua herättänyt ohjelma saattaa olla ensiaskel internetin disinformaatiopandemiaan. Pieni yksityis­kohta paljasti, että olemme katastrofin äärellä...

TEKOÄLY-YHTIÖ OpenAI avasi tekoälypohjaisen ChatGPT-keskustelubotin julkiseen testikäyttöön. ChatGPT on "laaja kielimalli”, jonka tarkoitus on luoda niin sujuvaa tekstiä, että sitä voisi luulla ihmisen kirjoittamaksi. Ohjelman kanssa keskustellaan OpenAI:n sivustolla antamalla syöteteksti (vaikka kysymys, käsky tai havainto), johon se vastaa.

ChatGPT:tä käyttäessä ällistyy täydellisesti teknologiasta. Ällistymistä kuvaa brittiläisen scifi-kirjailija Arthur C. Clarken “kolmas sääntö” teknologiasta: tarpeeksi kehittynyttä teknologiaa on mahdotonta erottaa taikuudesta.

ChatGPT tuottaa korkeatasoista tekstiä aiheesta kuin aiheesta, vaihtaa soljuvasti vakavasta tyylistä leikittelevään tai runolliseen muotoon. Joskus se on jopa humoristinen.

Se on eräänlainen yleisapuri, joka voi vastata kysymyksiin, lukea ja tuottaa koodia, lauluja ja esseitä.

Pyysin sitä kirjoittamaan lyhyen esseen Suomen historiasta. Se totteli. Kysyin tarkentavia kysymyksiä. Se vastasi. Pyysin sitä kuvailemaan suomalaista huumoria. 

ChatGPT:n mukaan se on ”kuivaa, sarkastista ja joskus pimeää” ja ”vaikeaa ulkopuoliselle ymmärtää ja arvostaa".

Ennen kaikkea ChatGPT:n käyttäminen on hauskaa. Annoin sille monen tunnin ajan erilaisia tehtäviä, kuten luoda ja kirjoittaa absurdeja tarinoita. 

Kun pyysin sitä kertomaan Motown-basistin James Jamersonin soittotyylistä, mutta esittämään vastauksen kuin myisi minulle autoa, lopputulos oli hassu ja piristävä.

 ChatGPT:n kielimalli perustuu pääsääntöisesti englanninkielisiin teksteihin ja toimii siten parhaiten englanniksi.)

Syöte: Kuvaile James Jamersonin innovatiivinen bassotyyli, mutta kuin myisit minulle autoa.

ChatGPT:n Vastaus: Etsitkö basistia, joka nostaa soundisi seuraavalle tasolle? Katso vain legendaarista James Jamersonia. Jamerson nostaa musiikkisi listojen kärkeen innovatiivisella tyylillään ja vertaamattomalla tekniikallaan. Hänen tavaramerkkinsä, monimutkaiset soinnut ja synkopoidut rytmit, pitävät yleisösi otteessaan, ja hänen peukalotekniikkansa antaa hänen soitolleen dynaamista ilmaisua, joka saa kappaleesi nousemaan esiin joukosta. Älä missaa tilaisuutta saada James Jamersonin ikoninen soundi levytykseesi. Ota yhteyttä meihin tänään, niin teemme siitä totta.

Minä pyysin, ChatGPT vastasi.

Kysyin mielestäni ovelan kysymyksen. Näin vielä ovelammin ChatGPT vastasi.

ChatGPT:tä käyttäessä tuli ilmiselväksi, että vuoden päästä jokainen yläastelainen, lukiolainen ja yliopisto-opiskelija tekee kotiläksynsä tällaisella ohjelmalla. Mainostajat syöttävät ohjelmalle tiedot asiakkaista ja luovat kohdennetut mainokset hetkessä. Tulevaisuus on täällä!

Mutta! James Jamerson ei soittanut peukalollaan. Hän soitti etusormellaan. 

Illuusio kaiken ymmärtävästä tekoälystä rikkoutui. Aika nopeasti heräsi kysymys, ymmärtääkö se mitään. Kymmenessä minuutissa se kompastui matematiikassa.

Syöte: Jos minulla on kolme kolikkoa, ja joka kuukausi saan yhden kolikon lisää, montako kolikkoa minulla on kahden vuoden päästä?

Vastaus: Jos aloitat kolmella kolikolla ja saat yhden kolikon lisää joka kuukausi, kahden vuoden päästä sinulla on 3 kolikkoa + 12 kolikkoa joka kuukausi * 24 kuukautta = <<3+12*24=315>> 315 kolikkoa.

Oikea vastaus olisi 3 + 24 kolikkoa, eli 27 kolikkoa.

Kolikkotehtävä osoittautui ohjelmalle liian haastavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti