Iowan yliopiston tutkimus toteaa, että tekoälyn oppimisprosessi vastaa kyyhkyjen tapaa oppia.
Tutkimus on julkaistu 7. helmikuuta Current Biology -julkaisussa.
Tutkijat havaitsivat lintujen aivojen sisäisiä toimintoja tutkiessaan, että ne jakavat oppimistavoiltaan paljon yhtäläisyyksiä tekoälyn kanssa. Aivan kuten tekoälyä opetetaan tunnistamaan malleja, esineitä ja kaavoja niin sanotusti ”raakaa voimaa” käyttäen eli jatkuvilla toistoilla, kyyhkyt oppivat samalla tavalla toistuvien yritysten ja erheiden kautta.
Tutkijoiden teettämissä testeissä kyyhkyille näytettiin jokin ärsyke, joka niiden oli luokiteltava tiettyyn kategoriaan nokkimalla toista kahdesta painikkeesta. Lintujen oli tehtävä luokittelu tietyn ominaisuuden, kuten viivan leveyden tai kuvioiden järjestyksen perusteella. Oikeasta vastauksesta lintu palkittiin ruoka-annoksella, väärästä vastauksesta se ei saanut mitään. Testistä vaativan teki se, että looginen päättely tai muistisäännöt eivät auttaneet tehtävän tulkitsemisessa.
– Ärsykkeet ovat erityisiä, ne eivät näytä toisiltaan eivätkä ne koskaan toistu. Yksittäiset ärsykkeet on opeteltava ulkoa, jotta tehtävän voi suorittaa, Iowan yliopiston psykologian professori Ed Wasserman selittää yliopiston tiedotteessa.
Wasserman sanoo, että jos ihminen laitettaisiin tekemään samaa testiä, hän saisi siitä huonot pisteet ja luultavasti luovuttaisi. Kyyhkyt oppivat testeissä muistamaan tarpeeksi kaavoja ja malleja saadakseen lähes 70 prosenttia pisteistä.
– Tekoälyn ihmeistä kuulee jatkuvasti, kaikista niistä uskomattomista asioista, joita sillä voi tehdä. Se päihittää ihmiset shakissa tai missä tahansa videopelissä. Kuinka se tekee sen? Onko se fiksu? Ei, se käyttää samanlaista systeemiä kuin nämä kyyhkyt täällä, Wasserman sanoo.
Tutkijat huomauttavat, että tekoälyn valtava muisti- ja tallennusteho ylittää kyyhkyn aivojen kapasiteetin ja toimii siten huomattavasti tehokkaammin, mutta oppimisen perusprosessit ovat niillä samanlaiset.
– Kyyhkyt ovat kuin mestaritekoälyjä. Ne käyttävät luonnon niille suomaa biologista algoritmia, kun taas tietokone käyttää keinotekoista algoritmia, jonka ihminen on sille luonut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti