15 kesäkuuta, 2024

Euroopan tehokkain supertietokone on Suomessa






Supertietokone Lumi pyörittää huipputarkkaa maapallon kopiota.

Destination Earth -järjestelmä otettiin käyttöön maanantaina Kajaanin Lumi-datakeskuksessa.

Kyseessä on Euroopan komission lippulaivahanke, jossa maapallosta on luotu kaksi ennennäkemättömän tarkkaa digitaalista kopiota. Niiden avulla simuloidaan ilmastonmuutoksen ja äärimmäisten sääilmiöiden vaikutuksia.     

 Lanseeraustilaisuus järjestettiin Kajaanissa, koska kaupungissa aikaisemmin olleen paperitehtaan tiloissa pyörii Euroopan tehokkain supertietokone Lumi. Se on tarjonnut suurimman osan hankkeen vaatimasta laskentakapasiteetista. 

Destination Earth -hankkeen avulla on tarkoitus saada aikaisempaa paremmat mahdollisuudet valmiudet vastata suuriin luonnonkatastrofeihin, sopeutua ilmastonmuutokseen ja arvioida tapahtumien vaikutuksia.

Paikalla lanseeraustilaisuudessa oli Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager. Vestagerin mukaan kyseessä on käännekohta ilmastonmuutoksen torjunnassa.  

 -Järjestelmä tarjoaa meille huipputarkan kopion maasta. Sen avulla voimme havaita ympäristöhaasteita, mikä voi auttaa meitä ennakoimaan tulevaisuuden skenaarioita aivan uudella tavalla, hän sanoo. 

Nyt lanseerattuja maapallon digikopioita kutsutaan kaksosiksi. Toinen niistä käsittelee ilmastonmuutokseen sopeutumista, toinen sään ääri-ilmiöihin liittyviä asioita. 

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen pääjohtaja Florence Rabier totesi maanantaina Kajaanissa, että järjestelmässä hyödynnetään myös muiden eurooppalaisten tietokoneiden laskentatehoa.

Lumi otettiin käyttöön kaksi vuotta sitten. Paitsi Euroopan tehokkain, se on yksi koko maailman tehokkaimmista supertietokoneista. Sen laskentateho on 380 petaflopsia eli 380 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa.    Lumi sijaitsee entisen UPM:n paperitehtaan tiloissa. UPM lakkautti tehtaan vuonna 2008. Yli 500 ihmistä irtisanottiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti