11 toukokuuta, 2021

Welcome to our family, Scotland

 Skotlannin sijainti.

 Skotlanti on harvaan asuttu maa Euroopan äärilaidalla, jonka reilun viiden miljoonan asukkaan kansa tuntee suurta ylpeyttä sinivalkoristilipustaan. Ja nyt se on halukas liittymään Pohjoismaihin. Kyse on tietenkin Skotlannista, joka kipuilee pakkoavioliittoaan eteläisen naapurinsa kanssa. Monien mielestä Britannia on jo päättynyt vaihe historiassa, ja nyt Skotlanti voisi irrottautua itsenäiseksi valtioksi. 

Mutta - Pohjoismaaksi Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin rinnalle?

Identiteetti muutoksessa

Skottien oma kansallinen identiteetti on ollut valtavassa myllerryksessä. Vielä 1980-luvulla noin 80 prosenttia asukkaista määritteli itsensä ensisijaisesti britiksi. Viimeisimmässä tutkimuksessa vuonna 2011 osat olivat jo vaihtuneet, ja sama 80 prosenttia laski kuuluvansa skotteihin.

Selkeät perusteet

Skotlanti osana Pohjoismaita kuulostaa vieraalta. Mutta jos ajatusta tutkii vähän tarkemmin, löytyy pinnan alta selkeitä perusteitakin.

Glasgow’sta kotoisin ollut James Finlayson rakensi palatsinsa Tammerkosken rannalle ja toi samalla koko teollisen vallankumouksen Suomeen. Ruotsin armeija pestasi tuhansia skotteja taistelemaan kuninkaan puolesta. Jakobiittikapinalliset pakenivat hävityn Cullodenin taistelun (1746) jälkeen Norjaan. Islannin ensimmäisistä asukkaista suuri osa oli lähtöisin Skotlannista.

– Menestyäkseen identiteettien pitää kertoa tarinaa. Brexitillä se on todella huono. Se kertoo 2.0-imperiumista, eikä se ole menestys Skotlannissa. Olemme viime vuosina kääntäneet katseemme positiiviseen tulevaisuuteen.

– Ja Pohjoismaat ovat siinä avainroolissa. Se on tavoite, millainen tuleva itsenäinen Skotlanti voisi olla.

SUUR-POHJOISMAAT

Skotlanti yhtenä Pohjoismaana kuulostaa järkevältä kaupalta ainakin sen itsensä kannalta. Mutta idea pitäisi myydä vielä ”skandinaavisille serkuillekin”.

– Se on huomattavasti vaikeampaa. Vaikka olemme suunnilleen samalla leveysasteella, ja vaikka skottien dna:ssa on paljon samaa kuin teillä, emme voi väittää kuuluvamme sinne historian perusteella. Skotlannin bruttokansantuote on suunnilleen Viron tasolla. Meiltä kestää aikaa päästä samalle viivalle Pohjoismaiden kanssa.

Mutta mitä pidemmälle 2020-luku etenee, sitä mielenkiintoisemmaksi kumppanuus Skotlannin kanssa tulee. Harva maa pystyy tarjoamaan esimerkiksi niin paljon nollapäästöistä tuuli- ja vesivoimaa. Se, viski ja hyvät bileet tekevät kelttiveljistämme jo varsin kiehtovia perheenjäseniä. 

Ja mikä parasta - Suur-Pohjoismaat voisi hakeutua omana edustajana talousmahtien G-21-kerhoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti