05 toukokuuta, 2021

Munuaisten pahin vihollinen ei ole alkoholi...

 Suola kerää nestettä elimistöön, mikä nostaa verenpainetta, joka vahingoittaa munuaisia.


                   Munuaisten pahin vihollinen  ei ole alkoholi, vaan suola 

Liiallinen suola kuormittaa sydäntä ja verisuonia, mutta on haitallista myös munuaisille.
Suola kerää nestettä elimistöön, mikä nostaa verenpainetta, joka vahingoittaa munuaisia.
Suositeltu päiväannos suolaa on 5 grammaa eli vajaa teelusikallinen.
Suurin osa aikuisista saa ruoasta päivittäin liikaa suolaa.

Kuvahaun tulos haulle munuaiset- Suolassa oleva natrium kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta. Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia ja vaikuttaa haitallisesti koko sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan.
Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia.


Suolan määrä mainitaan tuoteselosteissa, joiden perusteella voi valita vähemmän suolaisen vaihtoehdon. Suurin osa suolasta tulee leivästä ja sen päälle laitettavasta juustosta ja leikkeleistä. Valmisruoat sisältävät paljon suolaa.
Vähäsuolaiseen ruokavalioon kannattaa totutella vähitellen. 

         Totta ja tarua suolankäytöstä

Kuvahaun tulos haulle salt cartoon

- Suola on natriumin ja kloridin yhdiste.
- Elimistö tarvitsee natriumia, mutta sen runsas saanti kohottaa verenpainetta. Jo 1,3 grammaa suolaa päivässä takaa elimistön natriumin saannin. Tämä määrä natriumia saadaan jo maidon ja lihan sisältämästä luontaisesta natriumista.
- Aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä. Alle 1-vuotiaan ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.

NÄISSÄ ON  PALJON   PIILOSUOLAA

- leipä ja muut viljavalmisteet- makkarat, nakit ja leikkeleet- juustot- mausteseokset- runsassuolaiset naposteltavat- silli ja kalavalmisteet- suolakeksit ja suolapähkinät- oliivit- suolakurkut- liemikuutiot- soija- ja muut maustekastikkeet

1. Liian suolauksen merkitystä liioitellaan.
Ei liioitella.
Kohonnut verenpaine aiheuttaa maailmassa vuosittain 9,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Käypä hoito-suosituksen mukaan suomalaisten pitäisi edelleen vähentää huomattavasti suolan käyttöä. Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia.
2. Suolasta on haittaa vain, jos verenpaine on korkea.
Ei pidä paikkaansa. Suolalla on paljon muitakin terveyshaittoja.
Liiallinen suolankäyttö kohottaa verenpainetta, mutta se myös rasittaa munuaisia, kerää elimistöön nestettä ja lisää sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä. Liiallinen suolan käyttö saattaa lisätä helikobakteerin aiheuttaman mahalaukun limakalvojen tulehdukseen liittyvää mahasyövän riskiä. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siihen, että liiallinen suolakäyttö voi pahentaa astmaoireita.
3. Kotiruokaan on hyvä lisätä edes vähän suolaa.
Ei tarvitse lisätä.
Terve aikuinen saa tarvittavan määrän natriumia myös suolattomasta ruuasta. Helpointa päivittäisen suolan vähentämisessä on vähentää suolan käyttö ainakin kotona minimiin tai jättää suolan lisääminen täysin.
4. Valmis lounassalaatti tai keitto on hyvä vaihtoehto suolan kannalta.
Ei ollenkaan aina.
Ostetussa valmissalaatissa tai keitossa voi olla suolaa niin paljon, että jo siitä tulee koko päivän suolan maksimimäärä täyteen.
5. Kivennäisveden suolalla ei ole väliä.
Kyllä on.
Kivennäisvedessä voi olla yllättävän paljon suolaa. Jos juot paljon kivennäisvettä joka päivä, kannattaa katsoa, onko suosikkijuomasi hyvin suolapitoinen vai ei.
6. Pikkuisen suolaa voi aina lisätä ruokaan.
Ei kannata lisätä.
Suomalaisten päivittäinen suolansaanti tulisi vähentää nykytasolta vähintään puoleen. Se tarkoittaa aikuisilla alle viittä grammaa suolaa päivässä. Sen määrän ihminen saa helposti, jos hän syö lounasruuan kodin ulkopuolella ja syö jonkin verran leipää.
7. Merisuola on terveellisempää kuin tavallinen suola.
Ei ole.
Merisuola on lähes tulkoon samaa tavaraa kuin tavallinen ruokasuola. Merisuolassa on hivenen enemmän kaliumia ja kalsiumia kuin ruokasuolassa, mutta määrät ovat niin vähäisiä, ettei niillä ole merkitystä.
8. Ruususuola tai vuorisuola on paljon parempi vaihtoehto.
Ei ole.
Vuorisuola, intiaanisuola tai ruususuola sisältävät enemmän mineraaleja kuin ruokasuola, mutta mineraalien määrät ovat niin vähäisiä, ettei niillä ole terveydelle merkitystä.
9. Jos en lisää suolaa ruokiini, en voi saada liikaa suolaa.
Voit hyvinkin saada.
80 prosenttia syödystä suolasta tulee piilosuolana esimerkiksi leivästä, leikkeleistä ja juustosta ja valmisruoista.
10. Suolaa pitää lisätä ruokaan riittävän jodinsaannin vuoksi.
Ei pidä.

WHO:n väestötason mittareilla arvioituna suomalaisilla on tällä hetkellä lievä jodin puutos, mutta suolan lisääminen ei ole ratkaisu tähän ongelmaan. Elintarviketeollisuus käyttää pääasiassa jodioimatonta suolaa. Myös erikoissuolat ovat usein jodioimattomia. Kotiruuan valmistamisessa kannattaa käyttää jodioitua suolaa.

Asiantuntijana jutussa toimi tutkimusprofessori Antti Jula Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti