09 maaliskuuta, 2021

Panaman tauti - Katastrofi banaanille !

Banaaninsyöntiä koko maailmassa uhkaavaa Panaman tautia on tavattu ensimmäistä kertaa Latinalaisessa Amerikassa. 

Kolumbian viranomaiset 175 hehtaarin suuruisen viljelyalueen Karibianmeren rannikolla altistuneen sienitaudille, joka kykenee tuhoamaan kokonaisia banaanisatoja vain kuukausissa. Aasiassa, Afrikassa ja Australiassa levinneen sienitaudin mahdollista leviämistä maailman tärkeimmille viljelyalueille on pidetty katastrofina.

Banaani on tärkeä vientituote lukuisille alueen valtioille, ja pelkästään pieni Ecuador tuottaa lähes neljänneksen kaikista maailmalla myytävistä banaaneista. Tärkeimpiin tuottajamaihin kuuluvat myös esimerkiksi Costa Rica ja Guatemala.

Kolumbialle hedelmä on kolmanneksi tärkein vientituote kahvin ja kukkien jälkeen. Vientitulojen romahtamisen lisäksi alueella pelätään ruokapulaa, sillä banaanit ovat tärkeä ravinnonlähde miljoonille paikallisille ihmisille.

– Kun tauti havaitaan, on jo liian myöhäistä, ja se on todennäköisesti jo levinnyt alueen ulkopuolelle ilman että asiaa on huomattu, sanoo taudin leviämisen vahvistaneet näytteet analysoineen hollantilaisen Wageningenin yliopiston trooppisen kasvitautitieteen professori Gert Kema National Geographic -lehdelle.

Yhteen lajikkeeseen nojaava viljelykäytäntö on osaltaan vaikuttanut banaanintuotannon haavoittuvuuteen, sillä tehokkuuden ja edullisuuden kääntöpuolena se jättää viljelmät alttiiksi Panaman taudin kaltaisille uhkille. Ratkaisuksi tilanteeseen on esitetty banaanilajikkeiden geneettistä monipuolistamista ja toisaalta myös uhkan torjumista geenimuunnelluilla lajikkeilla.
Tutkijat ovat jo onnistuneet kehittämään banaanilajikkeita jotka vaikuttavat olevan immuuneja Panaman taudille. 
(Osa kuluttajista suhtautuu hyvin kielteisesti geenimuunnellun ruoan syömiseen.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti