16 huhtikuuta, 2024

Maapallo yrittää lähettää SOS- hätäviestiä !!!

 Viime vuosi oli mittaushistorian kuumin vuosi.

Vilvoittelua helteellä sadettajien alla


Vuodet 2014–2023 olivat maapallon mittaushistorian kuumin vuosikymmen, ilmenee Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n raportista. Ja viime vuosi oli mittaushistorian kuumin vuosi. Maapallon jäätiköiden sulamisvauhti oli viime vuonna mittaushistorian nopeinta.


YK:n pääsihteeri António Guterres arvioi, että maapallo yrittää lähettää hätäviestiä.

”Fossiilisten polttoaineiden aiheuttama saastuminen luo kasvavaa ilmastokaaosta”.

YK:n pääsihteerin mukaan raportti osoittaa, että planeetta Maa on kuilun partaalla.

WMO:n nyt saamien tulosten mukaan keskimääräinen maanpinnan lämpötila oli viime vuonna 1,45 celsiusastetta esiteollisen tason yläpuolella. 

Luku on vaarallisen lähellä kriittistä 1,5 asteen kynnystä, jonka maat sopivat välttävänsä vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksissa.

”Emme ole koskaan olleet näin lähellä Pariisin sopimuksen 1,5 asteen alarajaa”, painotti WMO:n johtaja Andrea Celeste Saulo järjestön lausunnossa.

Nyt julkaistu raportti pitäisi nähdä ”Täyshälytyksenä” (Red alert) maailmalle. 

”Se, mitä näimme vuonna 2023, varsinkin ennennäkemättömän valtameren lämpeneminen, ​​jäätiköiden vetäytyminen ja Etelämantereen merijään häviäminen, on erityisen huolestuttavaa.”

Vuoden 2023 loppuun mennessä yli 90 prosenttia valtameristä oli käynyt läpi helleaaltoja jossain vaiheessa vuotta. Merien toistuvat ja voimakkaammat lämpöaallot aiheuttavat ”syviä kielteisiä vaikutuksia” meren ekosysteemeihin ja koralliriuttoihin, WMO varoitti.

Esimerkiksi Sveitsissä alppijäätiköt menettivät kymmeneksen jäljellä olleesta tilavuudestaan ​​kahden viime vuoden aikana. Niin ikään Etelämantereen merijään laajuus on myös ”selvästi alhaisin koskaan”.

Meren lämpenemisen ja jäätiköiden sulamisen yhteisvaikutus nosti merenpinnan viime vuonna korkeimmalle tasolle sitten satelliittimittausten alkamisen. Ne aloitettiin vuonna 1993.

WMO korostaa, että keskimääräinen merenpinnan nousu oli kuluneen vuosikymmenen aikana yli kaksinkertainen verrattuna satelliittimittausten ensimmäiseen vuosikymmeneen (1993–2002).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti