Elon Musk kertoi tammikuussa, että Neuralink on ensimmäistä kertaa onnistuneesti istuttanut aivoimplanttinsa ihmispotilaalle. Musk kuuluu yhtiön perustajajäseniin. Muutamaa viikkoa myöhemmin hän kertoi potilaan parantuneen hyvin ja voivan ohjata tietokoneen hiirtä ajattelemalla.

Neuralink on julkisesti esitellyt ensimmäisen potilaansa keskiviikkona 20. maaliskuuta X:ssä nähdyssä suorassa videolähetyksessä.

Videolla potilas esittelee itsensä Noland Arbaughiksi. Hän kertoo olleensa neliraajahalvaantunut siitä lähtien, kun hän loukkaantui sukellusonnettomuudessa kahdeksan vuotta sitten.

Videolla Arbaugh kertoo aivoimplantin mullistaneen hänen elämänsä. Hänet nähdään pelaamassa shakkia läppärillä, mutta hän kertoi myös pelanneensa innoissaan Civilization VI -peliä tuntikaupalla, kun implantti antoi hänelle mahdollisuuden ohjata tietokonetta ajatuksen voimalla.

Harjoittelun myötä ohjaaminen on käynyt paljon helpommaksi ja nyt kursorin liikuttelu onnistuu jo yksinkertaisesti ruutua katsomalla.

Arbaugh kuvailee olevansa äärimmäisen innostunut implantin tuomista mahdollisuuksista. Hän kuitenkin mainitsee, ettei implantti ole vielä täydellinen, vaan joitain ongelmiakin on kohdattu. Näitä ei kuitenkaan eritellä tarkemmin.

Wall Street Journal mainitsee, ettei Neuralinkin aivoimplantti suoranaisesti tuonut läpimurtoa, sillä ensimmäinen kursorin liikutteluun soveltuva implantti asennettiin ihmisaivoihin jo vuonna 2004. Neuralinkin implantti kuitenkin toimii langattomasti ja sitä on mahdollista käyttää kotioloissa, eikä vain laboratorio-olosuhteissa.

Neuralinkillä on myös kovaa kilpailua, sillä ainakin kaksi muuta yhtiötä pyrkii kehittämään vastaavia implantteja. Kolmas, Synchron-niminen yhtiö on jo ennättänyt istuttaa oman implanttinsa ihmispotilaalle, mutta sen toiminta poikkeaa Neuralinkin implantista.

Synchronin stentti asetetaan verisuoneen aivojen yläosaan ja se voi lukea aivojen signaaleja. Sen vaatima leikkaus on vähemmän kajoava, mutta aivojen ulkopuolelle asetettuna se ei pysty keräämään yhtä paljon dataa kuin Neuralinkin implantti.