Oululaisen Specimin kehittämä hyperspektrikamera valloittaa maailmaa hyvää vauhtia. Tammikuussa yhtiö voitti jo toisen kerran kansainvälisen innovaatiopalkinnon inVISION-kilpailussa.
Yhtiö on kehittänyt maailman ensimmäisen kannettavan hyperspektrikameran erilaisten näytteiden nopeaan ja vaativaan analysointiin. VTT toi laitteen kehitysprojektiin oman osaamisensa nopeista mittausdatan käsittelyalgoritmeista ja menetelmistä.
Tavallista digikameraa muistuttava, erittäin tarkka laite, tunnistaa kuvasta materiaaleja ja niiden eroja ja antaa tulokset suoraan kuvauspaikalla. Tietoa voidaan käyttää vaikkapa kasvitautien, ihosairauksien, taide-, elintarvike- ja lääkeväärennösten paljastamiseen sekä rikospaikoilla verijälkien ja muiden näytteiden ilmaisuun ja tunnistamiseen kuvasta. Esimerkiksi verinäytteestä pystytään laskemaan myös näytteen ikä, jolloin päästään ajoittamaan tapahtumien kulkua, mikä on kriittistä rikostutkimuksessa. Vanhetessaan veri muuttuu kemiallisesti, mikä näkyy suoraan spektrissä.
Tunnistaa jännittävän terroristin
Pian kamera voi tunnistaa jopa terroristeja. Jos terroristia jännittää turvatarkastuksessa, veren happipitoisuus nousee ja kamera huomaa sen.
Specimin perustivat vuonna 1995 kolme silloista Oulun VTT:n tutkijaa: Timo Hyvärinen, Esko Herrala ja Jukka Okkonen. Specimin toimitilat ja kaikki toiminnot sijaitsevat Oulussa, myös laitteiden valmistus. Kaukokartoitusjärjestelmien lisäksi yritys valmistaa muun muassa spektrografeja, spektraalikameroita ja kuvantamisratkaisuja.
Yhtiöstä kerrotaan, että kaikki kehitystyö ja valmistus pysyy jatkossakin Oulussa, jossa kameraa on kehitellyt Specimin kanssa yli kymmenen alihankkijaa. Heistä monilla on Nokia-tausta.
Belgialaiset tutkijat aikovat esimerkiksi käyttää Specimin uutta kameraa faarao Ramses II:n haudassa, ja espanjalainen kauppaketju aikoo käyttää laitetta myymälöissään lihan ja kalan laadun tarkastelussa.