maanantai 8. kesäkuuta 2015

Punkkihysteria iski suomalaisiin


Rokotebussi vieraili viime lauantaina Kotkassa. Pistosta jonotti huima joukko ihmisiä.
 
                         Rokotebussi Kotkassa. Pistosta odottelee huima joukko ihmisiä.

"Kotkassa ei ole koskaan nähty näin pitkää jonoa mihinkään", ihmeteltiin.


Lisäksi piikillä käydään lääkäriasemilla, joissa yhden rokotteen hinta vaihtelee 50 ja 100 euron välillä. Perussuojan saavuttamiseen tarvitaan kolme rokotusta. Kysyntää riittää korkeasta kokonaishinnasta huolimatta.

Rokotesarja takaa suojan kolmeksi vuodeksi. Sen jälkeen on taas uuden pistoksen paikka.

Punkkibisnes kukoistaa myös päivittäistavarakaupoissa ja apteekkien käsikauppahyllyillä. Punkkikarkotteita myydään niin suihkeina, pyyhkeinä kuin liuoksinakin. Yksi pakkaus voi maksaa lähemmäs 20 euroa, eikä kiistatonta tutkimustietoa tehosta aina ole.
Oma lukunsa ovat punkin poistamiseen liittyvät välineet. Apteekeissa myydään erilaisia pinsettejä, lassoja, laastareita, punkkirautoja ja punkinpoimijoita. Hinta vaihtelee alle kymmenestä eurosta yli kahteenkymppiin.
Lisäksi kaupataan kotitestiä, joka lupaa näyttää, oliko iholta poistettu punkki borrelioosia aiheuttavan borreliabakteerin kantaja.

Punkkipelko on levinnyt paikoin jopa hysterian asteelle. Syy on Suomeen levinneessä taigapunkissa eli siperianpuutiaisessa, joka levittää siperialaista muotoa aivokuumeesta. Se on normaalia aivokuumetta vakavampi sairaus, joka voi johtaa jopa kuolemaan.

- Helsingin yliopiston virologian osaston mukaan molemmat punkit voivat levittää sekä eurooppalaista että siperialaista eli ärhäkämpää viruskantaa, kertoi yliopistonlehtori Tero Klemola Turun Yliopistosta.

Siperiasta saapui Suomeen taigapunkki, joka voi aiheuttaa jopa kuoleman.
Suomessa leviää tappava aivokuume, johon ei ole lääkettä.
Pahimmillaan puutiaiskuume aiheuttaa halvausoireita ja jopa kuoleman.
Puutiaiskuumeelta on syytä suojautua rokotteella. Arkistokuva.
Puutiaiskuumeelta on syytä suojautua rokotteella.

Tappavaa puutiaiskuumetta on havaittu jo monessa päin Suomea. Tuttu tauti on löytänyt uusia pesimisympäristöjä saaristosta, muun muassa Kotkan ja Kokkolan seuduilta.
Kyseessä on TBE-viruksen siperialainen alatyyppi eli taigapunkin levittämä virus. Tällainen alatyyppi aiheuttaa rajua oireita, kuten kovaa päänsärkyä ja korkeaa kuumetta, joka kestää useita päiviä.Joidenkin kroppa halvaantuu viruksen takia, ja he joutuvat työkyvyttömiksi.
Jotkut ovat jopa kuolleet tautiin.
Tällä hetkellä Suomessa on vahvistettu noin 20 taigapunkkitapausta.

Vain rokote auttaa
Hoitoa puutiaiskuumeeseen ei tällä hetkellä ole. Veden juominen on tärkeää, jotta elintoiminnot pysyvät käynnissä. Sairauden alkuvaiheessa annetaan myös antibiootteja.
 
Puutiaiskuumeelta voi suojautua vain ottamalla rokotteen, joka etenkin saaristoissa ja taudin riskialueilla kulkevien kannattaa hankkia.
Puutiaiskuumeen jälkioireet ovat erittäin vakavia, pitkäkestoisia keskushermosto-oireita. Näitä ovat ärtyneisyys, muisti- ja keskittymisvaikeudet, kuulovauriot ja raajojen halvaukset.
Taigapunkit tulevat Suomeen ja leviää Suomessa muuttolintujen mukana.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti