17 kesäkuuta, 2015

Kuopuksen, keskimmäisen ja esikoisen rooli voi jäädä päälle myös aikuisena

Sisarusparvessa voi olla iloinen me-henki. Myös tutut roolit pysyvät monella aikuisena. Toisaalta et välttämättä tunne sisarustasi niin hyvin kuin luulet.

 


Sisarusrooli heijastuu usein työssä ja rakkaudessa.

Sisarusparvessa voi olla iloinen me-henki. Myös tutut roolit pysyvät monella aikuisena. Toisaalta et välttämättä tunne sisarustasi niin hyvin kuin luulet.

 

Oletko vieläkin lapsuuden perheen mielestä se hassu kuopus? Eikö sinua oteta vakavasti?
Lapsuuden perheen sisarusroolit pysyvät vahvasti monen elämässä myös aikuisena.

- Kohtaan työssäni asiakkaita, jotka kärsivät aikuisina siitä, että lapsuuden perhe näkee heidät helposti vain vanhassa sisarusroolissaan, sanoo perheterapeutti Anne Huolman.
Tutut sisarusroolit nousevat aikuisena esiin etenkin perhekriiseissä, juhlajärjestelyissä ja perinnönjaoissa. Joskus tilanteet ovat niin tulenarkoja, että syntyy samankaltaisia riitoja kuin lapsuudessa.
- Vaikka aikuisuus muuttaa ihmistä, sisarukset ja lapsuuden perhe saattavat odottaa sisarukselta samanlaista käytöstä kuin lapsuudenkodissa. Silloin syntyy helposti kahnauksia, Huolman sanoo.

Sisarussuhteilla on erityinen merkitys ihmisen persoonan kehityksessä.
Sisarussuhde on keskimäärin pidempi kuin suhde omiin vanhempiin, puolisoon ja ystäviin.
- Lapsuudenperheen rooleissa, arvoissa ja tapahtumissa on ihmisen persoonan juuret.
Myös eroperheissä ja uusperheissä kasvaneilla sisarusroolit voivat kehittyä vahvoiksi.
 
Perheitä on erilaisia, mutta tyypilliset roolit vallitsevat edelleen monissa perheissä.
Usein perheen esikoinen on myös aikuisena tunnollinen vastuunkantaja ja opastaja.
Lapsena esikoiset saatetaan nähdä isona sisaruksena ja heiltä odotetaan enemmän kuin lapsen ikä edellyttäisi. Siksi heitä saatetaan syyllistää nuorempien sisarusten tekemisistä. Aikuisena esikoinen saa helposti juhlajärjestelyt ja muut vastuut kontolleen. Työelämässä hän huolehtii helposti koko tiimin projektista. Vastuunkantaja voi uupua.
- Hän ei välttämättä ole tottunut pyytämään apua vaan antamaan sitä. Siksi esikoislapset saattavat aikuisina kokea itsensä marttyyreiksi.

Sisarusparven keskimmäinen lapsi on yleensä joustava mutta näkymätön sovittelija. Aikuisena moni keskimmäinen lapsi voi kokea, että häntä ei ole huomioitu tarpeeksi. Hän joustaa helposti niin työelämässä kuin parisuhteessa. Hän saattaa unohtaa omat tarpeensa, eikä kerro omista toiveistaan muille.
- Tästä johtuen keskimmäinen lapsi voi kokea jäävänsä sivustaseuraajaksi.

Lapsena kuopukset ovat usein perheen huolettomia lellikkejä tai oman tiensä kulkijoita. Joillakin kuopuksilla on iso ikäero muihin sisaruksiin. Kuopus voi olla kuin ainoan lapsen asemassa ja etsiä ystäviä aktiivisesti perheen ulkopuolelta. Kuopukset saavat perheessä usein enemmän vapauksia mutta myös neuvoja muilta. Aikuisena kuopus voi kokea olevansa neuvottoman pikkulapsen tai perheen klovnin roolissa vuodesta toiseen.


 
Huolmanin mukaan sisarukset kääntyvät toistensa puoleen elämänkriiseissä. Sisarus voi olla kriisissä voimavara. Toisaalta riskinä on, että sisaruksen auttaminen ja neuvominen imaisee helposti mukanaan. Voimakas ja aikaavievä sisarussuhde voi kuormittaa. Myös omat lapset ja kumppani saattavat muuttua mustasukkaisiksi.
- Jos kumppani unohtuu lapsuuden perheen edesottamuksia selvittäessä, kumppani voi tuntea itsensä kakkoseksi. Näin saattavat tuntea etenkin sellaiset kumppanit, jotka ovat kärsineet vähäisen huomion saamisesta omassa elämässään tai lapsuuden perheessään.
Huolmanin mukaan lapsuuden sisarusrooli voi vaikuttaa ihmisillä myös parinvalinnassa. Ihmiset jatkavat usein tiedostamattaan sisarusparvessa omaksuttua roolia. Heitä voi ihmetyttää, miksi ihmissuhteissa häiritsevät aina samat asiat.
- Vahva vastuunkantaja saattaa valita puolisokseen rennon ja huolettoman ihmisen. Lähtökohtaisesti haemme tiedostamattamme parisuhteessa jotain, mikä itsestämme puuttuu.

Kaikilla sisarusroolit eivät kuitenkaan vello vahvana läpi elämän, vaan hälventyvät, kun ihminen löytää puolison ja perustaa perheen. Silloin elämään tulee myös muita rooleja. Usein sisarussuhteet antavat voimaa aikuisena. Sisarukseen voi luottaa kuin kallioon. Sisarusten kesken voi vallita iloinen me-henki. Sisarusten kanssa voi hullutella ja tehdä asioita, joita muiden kanssa ei kehtaa.
 
Aikuisena oma sisarus pitäisi opetella tuntemaan uudelleen.
Oma käsitys sisaruksesta saattaa olla pinttynyt lapsuuden näkemykseen. Sisaruksen harrastukset, arvot ja elämäntyyli voivat olla oikeasti muuttuneita.
- Sisarukselle kertoo helposti vain omia asioitaan eikä tule kysyneeksi toiselta mitään.

Esimerkiksi jos sisarus purkaa jatkuvasti omia murheitaan tai puhuu koko ajan, ei kuuntelija pääse ilmaisemaan itseään. Siitä voi seurata tukahtunut olo. Tuntuu että jää aina toisen varjoon.
Huolmanin mukaan oman roolin tiedostaminen voi ratkaista pulman. Kun oman asemansa tiedostaa, voi pyrkiä muuttamaan käytöstään. Aikuisena esikoisen pitää uskaltaa pyytää apua ja käsittää, että hänen ei tarvitse aina huolehtia muista. Keskimmäinen sisarus voi opetella sanomaan tiukasti mielipiteensä. Kuopus voi ottaa vastuukseen vaikkapa tärkeän juhlapuheen.
- Kun yksi perheenjäsen muuttaa käytöstään, se heijastuu myös muihin.

Roolit ovat kuitenkin usein niin syvällä, että niitä on vaikea tiedostaa. Jos et tiedosta sisarusrooliasi, toistat sitä helposti huomaamattasi. Sitten turhauttaa, miksi samat perhedraamat pyörivät vuodesta toiseen. Toisaalta ihminen voi pysyä roolissaan siksi, että se palvelee häntä jotenkin.
- Neuvoessasi jatkuvasti toista, saatat tuntea itsesi tärkeäksi ja osaavaksi.
 
Myös kateus ja kilpailuhenkisyys voivat hiertää aikuistenkin sisarusten välejä.
Tunnistamaton kateus on usein monen ilkeän letkautuksen takana.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti