19 kesäkuuta, 2015

Venäjä yrittää kitkeä juopottelua

            
Kuvahaun tulos haulle russian alcoholic                            

Venäjä käy taistelua alkoholia vastaan monella rintamalla. Kulutus on laskenut, mutta ei läheskään tarpeeksi. Liika alkoholinkäyttö koskettaa jollain tavalla käytännössä kaikkia venäläisiä: jokaisen perhe- tai ystäväpiiriin kuuluu joku, joka juo enemmän kuin pitäisi. Siksi käyttöön otetaan toisinaan epätoivoisetkin tavat. Nyt tarkoitus on parantaa tveriläiset  pirskottelemalla pyhää vettä lentokoneen avoimesta ovesta ja rukoilemalla, että Jumala kääntäisi kasvonsa kaupungin juoppojen puoleen.
Tverin kaupungissa on paljon alkoholiongelmaisia. Heitä on tosin kaikkialla Venäjällä, maaseudulla vielä enemmän kuin kaupungeissa. Suurin osa on miehiä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan noin viidennes miesten kuolemista liittyy alkoholiin.

Venäjällä alkoholia käyttävät yli 15-vuotiaat juovat puhdasta alkoholia keskimäärin 22,3 litraa vuodessa. Se on paljon, mutta ei valtavasti – Suomessa määrä on 18,1 litraa, Portugalissa 22,6 litraa ja Puolassa 24,2 litraa. Ongelma on alkoholin käyttötapa: Venäjällä juodaan teräviä ja paljon kerralla.
Kun Suomi litkii juhannuksena olutta, Venäjällä pämpätään vodkalla ja samogonilla, itse tislatulla viinalla. Itse asiassa kaljasta tuli Venäjällä virallisesti alkoholijuoma vasta vuonna 2013.
Sitä ennen alle kymmenprosenttiset alkoholijuomat laskettiin virvoitusjuomakategoriaan.

 Kaikkia rajoituksia toki vastustetaan mahdollisesti vieläkin kiihkeämmin kuin Suomessa, mistä syystä viranomaiset ovat yrittäneet keksiä vaihtoehtoisia tapoja saada kulutus laskuun. On syntynyt esimerkiksi mainoskampanjoita, joissa juoppohullu orava toikkaroi ympäri huonetta ja mumisee sekavia. Videossa on sanaleikki: venäjäksi delirium tremensiksen eli juoppohulluuden lempinimi on belotška, pieni orava. Venäjällä ei silti olla ihan varmoja, kuinka paljon kyseinen kampanja todella vähensi alkoholin kulutusta.

Yritetty on ennekin. Mihail Gorbatšov lanseerasi vuonna 1985 surullisenkuuluisan nenänvalkaisukampanjansa. Alkoholin myyntiä ja valmistusta rajoitettiin, eikä kansalainen enää saanut ostettua vodka ennen lounasta. Kampanja oli tavallaan tehokas: alkoholikuolemat ja terveyshaitat laskivat, mutta talous kärsi ja kansa oli hyvin tyytymätöntä. Monen datšalla tai kellarissa porisi samogon.

Nyt samogonia, venäläistä pontikkaa, juodaan jälleen paljon – maaseudulla se on monin paikoin suositumpaa kuin vodka. Nyt myös hipsterit ovat intoutuneet vertailemaan samogon-reseptejä – onko parempaa kirsikalla vai persikalla maustettu; kannattaako tislata sokerista, viljasta, perunasta vai esimerkiksi hillosta tai tomaattikastikkeesta; miten syntyy pika-samogon pesukoneessa.

Moskovalaisissa yksiöissä järjestetään maistiaisia, joissa arvioidaan kotipolttoisen aromeja, tai pikemminkin aromien puutetta, sillä parasta tavaraa on lähes hajuton ja mielellään myös mauton juoma. Hvost, häntä, eli tislausprosessin loppupään tuote yleensä tuoksahtaa jo niin voimakkaasti, että trenditietoiset moskovalaiset saattavat nyrpistää sille nenäänsä.

Vuonna 2006 Venäjä rajoitti alkoholin myyntiä yöaikaan, ja tänä vuonna terveysministeriöstä on ehdotettu, että alkoholia alettaisiin myydä vain erikoisliikkeissä. Sitä vastustetaan muun muassa taloudellisilla näkökannoilla: alkoholi muodostaa merkittävän osan pikkukauppojen tuloista, ja yrittäjien etujärjestöt ovat pelotelleet tuhansien kauppojen sulkemisella ja sadoillatuhansilla, jopa miljoonilla työttömillä.

Gorbatšovin keinoja kokeiltiin Jakutiassa, jossa yli 15-prosenttisten alkoholijuomien myynti rajattiin kello 14:n ja 20:n väliseen aikaan. Haitat vähenivät, kansan tyytymättömyys kasvoi.
Alkoholismia hoidetaan Venäjällä huonosti. Hoitoon pääsy on hyvin vaikeaa, koska hoitopaikkoja on vähän ja niissä vietetään hyvin lyhyitä aikoja kerrallaan. Keskiarvo on kolme viikkoa, eikä siinä raitistu juuri kukaan. Tärkein hoitomuoto on himzaštšita, "kemiallinen suojelu", jossa potilas syö antabus- tai lumelääkkeitä. Metodi toimii pelottelemalla: jos otat alkoholia, kärsit hirvittävästi tai jopa kuolet.Toinen melko yleinen hoito on kodirovka, koodaus, jossa juominen yritetään lopettaa pääasiassa hypnoosin avulla.

Laitoshoito voi olla kallista, eikä monella ole varaa tuhannen ruplan (noin 17 euroa) päivämaksuihin. Jotkin laitokset antavat hoitoa ilmaiseksi sillä ehdolla, että henkilö rekisteröityy klinikalle oikealla nimellään ja yhteystiedoillaan. Tiedot voidaan luovuttaa viranomaisille, jotka puolestaan kieltävät potilaalta esimerkiksi auton ajamisen ja aseiden käsittelemisen vuoden ajaksi.

Alkoholiongelmia on arviolta 17 prosentilla väestöstä, mutta tilanne on rajoitusten ja verotuksen kiristämisen takia parantunut. Miesten arvioitu elinikä on nyt 64 vuotta, kun se pahimmillaan oli noin 58. Ero naisiin on silti melkoinen: naiset elävät keskimäärin 76-vuotiaiksi.
Virallisissa tilastoissa alkoholin kulutus laskee, mutta tarkkoja lukuja on vaikea saada, koska kotipolton osuutta ei tiedetä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti