Saunomisen positiiviset vaikutukset sydän- ja verenkiertoelimistöön tehostuvat, jos lauteille kivutaan urheilusuorituksen jälkeen. Näin todisti liikuntatieteen maisteri Earric Lee Jyväskylän yliopiston tuoreessa väitöskirjassaan.

Huimat yhteisvaikutukset

Kaksi vartin mittaista hetkeä saunassa lyhyen jäähdyttelytauon kera alensi verenpainetta ja verisuonten jäykkyysindeksejä. Tämä tapahtui ensimmäisessä tutkimuksessa.

Vaikutukset pidentyivät, jos vartti ennen saunomista tehtiin lyhyt aerobinen liikuntasuoritus. Aerobinen liikuntasuoritus voi tarkoittaa esimerkiksi lenkkeilyä, pyöräilyä tai hiihtoa.

– Liikunnalla ja saunomisella voi olla yhteisvaikutuksia, jotka johtavat parempiin sydän- ja verisuoniadaptaatioihin eli sopeumiin verrattuna siihen, mitä säännöllinen liikunta yksin tekisi, Earric kertoo yliopiston tiedotteessa.

Liikuntasuorituksen jälkeen verisuonten kasvuun liittyvät tekijät ja insuliiniherkkyys lisääntyvät. Veren rasva-arvot ja verenpaine puolestaan laskevat.

Riskit pienenivät

Toinen osatutkimus kesti kahdeksan viikkoa. Siihen osallistui keski-ikäisiä aikuisia, joilla oli vähintään yksi sydän- ja verisuonitautiriskitekijä.

Testiryhmä noudatti UKK-instituutin kansallisten ohjeiden liikuntasuosituksia. Puolet kokelaista kävi saunomassa vartin ajan liikuntasuoritusten jälkeen, puolet ei.

Säännöllinen liikunta paransi sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa joka tapauksessa. Siihen yhdistettynä saunominen tehosti vaikutuksia. Lisäksi saunojien systolinen verenpaine ja kokonaiskolesteroliarvot laskivat.

saunavasta

Saunavihdallakin on myönteisiä terveysvaikutuksia

Keho kiittää ilman liikuntaakin.

Runsas saunominen jopa vähentää sydän- ja verisuonitautiperäistä kuolleisuutta 50 vuotta täyttäneiden sekä sitä iäkkäämpien joukossa.

Saunomisella on lukuisia muitakin terveyshyötyjä, yhdisti sen liikuntaan tai ei. Aiemminkin on tiedetty saunan esimerkiksi vähentävän stressiä, hellivän aivoja, parantavan keuhkojen toimintaa, lievittävän kipua, rentouttavan lihaksia, suojaavan muistia ja tuovan henkistä hyvinvointia.

Myös saunavihdalla on väitetty olevan terveyshyötyjä. Tammivihdan uskotaan tekevän hyvää rasvaiselle iholle, koivun puolestaan puhdistavan. Haavasta ja pajusta tehtyjä vihtoja kutsutaan taikavihdoiksi, koska ne sisältävät tulehduskipulääke asetyylisalihapon ”esiäitejä” eli salisyylejä. Vihtominen liittyy erityisesti perinnesaunotukseen.

Saunoja ympäri maailmaa

Sauna on vankka osa suomalaista kulttuuria. Se on paikka, joka esitellään turisteille, mutta myös paikka, jossa kohdataan muita.

Saunominen ei kuitenkaan ole suomalaisten yksinoikeus. Sitä on harrastettu pitkään muissakin maissa, samoin kuin vihtomista  Erityisesti se trendasi Englannissa.

Euroviisuissa Käärijänä Suomea edustanut Jere Pöyhönenkin välitti terveellisten löylyjen ilosanomaa. Hän vei saunan mukanaan Liverpooliin, ja tapasi siellä esimerkiksi kansainvälisen median edustajia sekä viisukansaa. Selvisi, että tarkoituksena oli ottaa siellä ”rentoja suomalaisia löylyjä”.