27 syyskuuta, 2022

Pysäyttävä kuva näyttää lihan hinnannousun

 

Ensi vuonna ruuan hinnan nousuvauhti hidastuu. Nousua ennustetaan vuodelle 2023 keskimäärin kolme prosenttia.

Kasvihuonetuotanto kallistuu

– Ruuan hinnan ennakoidaan tänä vuonna nousevan keskimäärin 11 prosenttia. Nousuhuippu ajoittuu lähikuukausiin, jolloin nähdään jopa 15–20 prosentin inflaatiokuukausia. Ruoka on merkittävä yleistä inflaatiota nostava ajuri energian ja korkojen lisäksi, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg PTT:n (Pellervon taloustutkimus) tiedotteessa.

PTT:n ennuste perustuu oletukseen, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkuu. Sodan tulevaisuuden epävarmuus heijastuu epävarmuutena myös markkinoilla.

Myös viljan ja leipätuotteiden hintojen nousu kiihtyy. Samoin vihannesten hinnat nousevat merkittävästi syksyllä ja talvella, kun sähkön hinta lisää kasvihuonetuotannon kustannuksia.

Keskimäärin lihan hinta nousee tänä vuonna 14 prosenttia, maitotuotteiden- juuston ja kananmunien hinta 13 prosenttia ja vilja ja leipätuotteet 10 prosenttia. Kuluvana vuonna ruuan hinnannousu on poikkeuksellisen nopeaa. Huhtikuussa ruuan hinnan nousu ohitti jo yleisen inflaatiovauhdin, PTT:n ennusteessa sanotaan.

Kasvihuonetuotanto kallistuu

Sähkön hinta on ollut voimakkaassa nousussa keväästä asti. Seuraukset näkyvät tiloilla viiveellä ja sähkön hinnannousu kurittaa tiloja syksyn ja talven aikana. Kasvihuonetuotantoa voidaan vähentää kustannusten nousun vuoksi.

Vielä on mahdotonta tietää tarkasti, minkälaisissa olosuhteissa talvea vietetään ja minkälaisena energiakriisi toteutuu.

– Suurimmat vaikutukset kohdistuvat erityisesti kasvihuonetuotantoon ja lypsykarjatiloille. Kustannusten kasvu voi heikentää esimerkiksi kotimaisten kasvihuonetuotteiden saatavuutta talven aikana, maatalousekonomisti Pekka Kinnunen arvioi.

Maatilojen kriisi jatkuu

Kustannusten nousu kurittaa maatiloja ja kohdistuu erityisesti kotieläintiloille. Maatalouden yrittäjätulo pysyy PTT:n ennusteen mukaan heikkona. Sodan lisäksi epävarmuutta maataloustuotantoon tuovat yhä enemmän lisääntyvät sään ääri-ilmiöt kuten kuivuus ja tulvat.

Maatalouden tuotantopanokset ovat nousseet jo viime vuodesta lähtien ja energian lisäksi myös lannoitteiden hinnat ovat poikkeuksellisen korkealla. Lisäksi nousevat niin rehujen kuin polttoaineiden hinnat.

– Viime vuonna romahtanut yrittäjätulo säilyy tänä vuonna nimellisesti edellisvuoden tasolla, jos yrittäjätulossa ei oteta huomioon valtion keväällä myöntämää maatalouden kriisitukipakettia. Paketti nostaa yrittäjätuloa tänä vuonna, mutta nopea inflaatio heikentää sen reaalista arvoa, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.

Markkinoiden epävarmuus ja kustannusten nousu ovat siirtäneet maatalouden investointeja tulevaisuuteen, PTT arvioi. Tämä näkyy esimerkiksi uusien maatalousrakennusten ja eläinsuojien rakentamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti