30 tammikuuta, 2021

Vompattien "mysteeri" ratkaistu







Tutkijat selvittivät pitkään askarruttaneen kysymyksen: 

Miksi vompatit kakkaavat kuutioita?

Ne ovat kuution muotoisia, usein jopa aika teräväreunaisia. Pitkään on ollut biologinen arvoitus, miten vompatti saa aikaan nämä ”ulostearpakuutiot”.

Nyt tutkijat ovat selvittäneet tämän epätavallisen luonnonilmiön. Kuutiot muotoutuvat jo vompatin suolistossa, ei ulos tullessaan.Täysin selvillä ei ole mitä hyötyä vompatille on arpakuution muotoisista ulosteista. 

Neliön muotoinen sulkijalihas?

Asiasta on esitetty värikkäitä teorioita, mutta niitä ei ole testattu käytännössä, kertoo Tasmanian yliopiston luonnontieteen tutkija Scott Carver.

Yhden olettamuksen mukaan vompateilla on peräaukossaan neliön muotoinen sulkijalihas. Sellaistakin oli esitetty, että vompatit muotoilevat kikkareet jälkeenpäin kuutioiksi. Kumpikaan näistä teorioista ei pidä paikkaansa.

Carverin kiinnostus heräsi neljä vuotta sitten, kun hän sai tutkittavakseen auton alle jääneen vompatin. Hän huomasi, että kuutioita oli jo viimeisen metrin matkalla vompatin suolessa.

Se pisti Carverin miettimään, miten eläin voi muodostaa kuutioita suolessa, joka on periaatteessa pehmeästä materiaalista muodostuva putki. Tarkemmat tutkimukset osoittivat, että suolen seinämässä on eri paksuisia lihaksia. Kahden kovan ja vahvan lihaksen välissä on kaksi pehmeämpää pätkää. Lihakset supistuvat rytmisestä ja kovat, vahvat lihakset puristavat ulosteen kuutioksi, kuin muotti. Teräväreunainen kuutio hulahtaa sitten pehmeämpään pätkään. Ulostekokkare kuivuu vielä peräsuolessa ja säilyttää muotonsa ”pihalle” asti.

Mitä evolutionaarista hyötyä vompatille sitten on tästä erikoisen muotoisesta ulosteesta?

Aivan tarkkaan sitä ei tiedetä, mutta vompatit kommunikoivat keskenään ulosteen avulla. Ne sijoittelevat niitä tarkkaan harkittuihin paikkoihin asuinalueellaan. Kuution muotoinen uloste pysyy paikallaan paremmin kuin esimerkiksi pyöreä pallero.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti