Indonesialainen Balin saari tuskailee valtavan roskaongelman kanssa.
Kuuluisille Kutan, Legianin ja Seminyakin turistirannoille on viime päivinä huuhtoutunut mereltä kymmeniä tonneja jätettä, pääasiassa muovia. Kaiken lisäksi roska-aalto toistuu päivittäin.
– Teemme todella kovasti töitä rantojen siivoamiseksi, mutta roskaa vain tulee. Joka päivä lähetämme paikalle henkilökuntamme, rekkamme ja kuormaajamme, alueen ympäristöviraston edustaja kertoo.
Hänen mukaansa esimerkiksi viime perjantaina moskaa kertyi rannoille noin 30 tonnia. Lauantaina määrä tuplaantui 60 tonniin. Rantojen siivoukseen on osallistunut muun muassa poliiseja, sotilaita ja partiolaisia. Saaste on kuljetettu rannoilta kaatopaikoille
Valitettavasti ilmiö on paikallisille jo tuttu, sillä siitä on muodostunut käytännössä jokavuotinen riesa. Jätetulva johtuu monsuunikauden, huonon jätehuollon ja maailmanlaajuisen merien roskaantumisen yhteisvaikutuksesta. Tänä vuonna moskaa on kuitenkin enemmän kuin aiemmin.
– Tämä ei ole uutta eikä yllättävää, ja tämä tapahtuu joka vuosi ja on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana, muovisaasteeseen perehtynyt tutkijatohtori Denise Hardesty sanoo The Guardianille.
Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan maailman merissä on kaikkiaan yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa, ja siitä on tullut globaalisti yksi vakavimmista uhkista meriluonnolle, eläimille ja ihmisille. Ongelmana on muovijätteen valtava määrä ja pitkä elinkaari: esimerkiksi muovipullon hajoaminen voi viedä jopa 450 vuotta.
Indonesian hallitus julkaisi viime vuonna tiukan kansallisen strategian taisteluun muovikriisiä vastaan. Tavoitteena on vähentää mereen päätyvän muoviroskan määrää 70 prosentilla vuoteen 2025 mennessä ja painaa muoviroskan määrä nollaan vuoteen 2040 mennessä.
Normaalisti Balin rannat ovat tähänkin aikaan vuodesta täynnä turisteja. Tällä hetkellä saarelta löytyy kuitenkin vain paikallisia, sillä Indonesian hallitus on sulkenut maan rajat ulkomaalaisilta kahdeksi viikoksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti