15 helmikuuta, 2024

Tauti X:n tulo on vain ajan kysymys, varoittaa WHO ​- Disease X is only a matter of time, WHO warns

WHO boss: The world is not ready for "disease X" - It can be even more deadly than corona !

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus, varoittaa ”tauti X:stä”.
Tauti X tarkoittaa hypoteettista taudinaiheuttajaa, joka voi sysätä liikkeelle seuraavan epidemian tai pandemian. WHO:n arvion mukaan se voi olla koronaa jopa 20 kertaa tappavampi. 

WHO-johtajan mukaan maailmanlaajuinen tautiaalto on tulossa ennemmin tai myöhemmin. Sen saattaa aiheuttaa esimerkiksi influenssa- tai koronavirus tai ”uusi patogeeni, josta emme vielä edes tiedä”.

– Historia opettaa meille, että seuraava pandemia on vain ajan kysymys. Jos se iskisi huomenna, kohtaisimme monia ongelmia, joiden kanssa painimme Covid-19-viruksen kohdalla, Ghebreyesus ennustaa.

Asiantuntijoiden synkkä ennustus: ”Tauti X” on väistämättä tulossa ja se voi tappaa kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Ihmiskunta oli eräässä mielessä onnekas koronapandemian suhteen, kirjoitti Ison-Britannian rokotetyöryhmän puheenjohtajana toukokuusta joulukuuhun 2020 toiminut Kate Bingham syksyllä Daily Mailissa.

– Olimme tavallaan onnekkaita, vaikka Covid-19 aiheutti ainakin 20 miljoonaa ylimääräistä kuolemaa maailmalla. Valtaosa virukselle altistuneista ihmisistä onnistui kuitenkin paranemaan. Seuraava tauti X voi olla rajumpi, Bingham varoitti.

– Vuosien 1918–1919 influenssa tappoi ainakin 50 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti, kaksi kertaa niin paljon kuin ensimmäinen maailmansota. Tänä päivänä voisimme odottaa jonkin jo olemassa olevan viruksen aiheuttavan vastaavaa kuolleisuutta, Bingham kirjoitti.

Tutkija: Jos ihmiset söisivät vähemmän lihaa, olisi vähemmän tartuntatauteja – lihantuotanto on ”virushautomo” !

Bingham muistutti viruksien mutatoituvan eli kehittyvän uuteen muotoon nopeasti. Biologisen, sattumanvaraisen muutoksen lisäksi ihminen saattaisi kehittää tauti X:n vahingossa. Toisinaan spekuloidaan silläkin mahdollisuudella, että tauti X kehitettäisiin tietoisesti terroristiseen tarkoitukseen.

Ilmastonmuutos nostaa myös pandemiavaaran uhkaa. Tutkijat ovat varoittaneet, että ikiroudan alta paljastuvat muinaisvirukset voivat myös aiheuttaa laajan tautiepidemian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti