Neljä vuotta sitten Israelista Yhdysvaltoihin lainatut antiikkiset esineet ovat päätyneet Donald Trumpin Mar-a-Lagon kartanolle Floridaan, kertoo The Guardian.

Israelin päivälehti Haaretz raportoi tiistaina, että antiikkisia esineitä, kuten muinaisia keraamisia öljylamppuja lähetettiin Washingtoniin Israelilaisviranomaisen Israel Hassonin luvalla. Esineet ovat osa Israelin kansallisaarteiden kokoelmaa.

Esineet lainattiin Valkoisen talon Hanukka-tapahtumaan, joka järjestettiin joulukuussa 2019. Silloin presidenttinä toimi Donald Trump.

Lopulta öljylamppuja ei esitelty Valkoisessa talossa, koska Yhdysvaltain viranomaiset olivat huolissaan siitä, että ne oli saatettu viedä Israelin miehittämältä Länsirannalta.

Esineet päätyivät Floridaan

Vuoden 2020 alussa koronapandemia johti esineiden ”jumiutumiseen” Yhdysvaltoihin. Hasson kertoi israelilaislehdelle, että hän pyysi merkittävää amerikkalaista juutalaista Saul Foxia huolehtimaan tavaroista, kunnes ne voidaan palauttaa turvallisesti.

Mutta Israelin viranomaiset saivat äskettäin tietää, että antiikkiset esineet päätyivät lopulta Trumpin kartanolle. Ei ole selvää, kuinka esineet päätyivät Mar-a-Lagoon tai onko Trump itse tietoinen niiden olevan kartanolla.

Israelin muinaismuistoviraston nykyinen johtaja Eli Eskozido kertoi pyytäneensä apua esineiden noutamiseen Israelin ulkoministeriöstä, sekä Yhdysvaltain entiseltä Israelin suurlähettiläältä, mutta tuloksetta.

Aikaisemmin FBI:n tekemä tarkastus Trumpin kartanolle paljasti, että kylpyhuoneissa ja muissa huoneissa oli laatikoita täynnä turvaluokiteltuja asiakirjoja, jotka olivat peräisin Valkoisesta talosta. Israelilaislehden mukaan ”ei olisi yllätys, jos antiikkiset esineet löytyvät lopulta myös jostain kylpyhuoneesta.”