27 lokakuuta, 2018

Tekoälyn maalaama taulu myytiin $432 000 dollarilla newyorkilaisessa Christie’s-huutokaupassa

Kuvassa keskellä Portrait of Edmond Belamy -taulu.





















                 Kuvassa keskellä Portrait of Edmond Belamy -taulu.


Taideteosten hinnat voivat nousta tunnetusti todella suuriksi, mutta pariisilainen taide-tiede-kollektiivi Obvious ei uskonut, että sen opettaman tekoälyn maalaaman taideteoksen hinta nousisi satoihin tuhansiin.

Ennen newyorkilaisessa Christie’s-huutokaupassa myytyä Portrait of Edmond Belamy -taulua, sen hinnaksi arvioitiin Obviousin nettisivuilla 7000-10 000 euroa. Huutokaupan loputtua kyseisen teoksen hinta oli noussut kuitenkin huimaan 432 000 dollariin eli noin 380 000 euroon.
Taideteoksen luomiseen käytettiin niin kutsuttua GAN-algoritmia sekä dataa, jota oli kerätty 15 000 maalauksesta, jotka oli maalattu 1300-1900-lukujen välillä. Kone vertasi omaa teostaan tähän datapankkiin niin kauan, kun se ei enää voinut erottaa sitä muista teoksista.
Tekoäly tulee muuttamaan Christie’s-huutokaupan asiantuntija Richard Lloydin mukaan muuttamaan käsitystämme taiteesta, BBC kertoo.
- Tekoäly on vain yksi monista teknologioista, joilla tulee olemaan vaikutus taidekauppaan tulevaisuudessa – vaikkakin on vielä aikaista ennustaa, millaisia nuo vaikutukset ovat, Lloyd kommentoi kauppaa.

Portrait of Edmond Belamy, 2018, created by GAN (Generative Adversarial Network). Sold for $432,500 on 25 October at Christie’s in New York. Image © Obvious


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti