27 syyskuuta, 2018

Mausteita pitäisi syödä niin paljon kun "suinkin"


Kuvahaun tulos haulle mausteet

Ruotsalaisprofessori kehottaa syömään mausteita, sillä niistä on monenlaista hyötyä.

Mustapippuria, kanelia, currya vai chiliä? Kaikista on hyötyä.
Lundin yliopiston professori Charlotte Erlanson-Albertssonin mukaan mausteet auttavat polttamaan rasvaa ja suojaavat ikääntymiseltä.
- Meidän pitäisi syödä niin paljon mausteita kuin vain pystymme, sanoo lääketieteellisen ja fysiologisen kemian professori Erlanson-Albertsson.

Erityisen terveellisinä hän pitää chilin, inkiväärin ja mustapippurin vahvoja muotoja. Mausteiden vahvat antioksidantit voivat suojata soluja ikääntymisen vaikutuksilta. Lisäksi ne voivat tehostaa laihdutusta, sillä professorin mukaan antioksidantit myös aktivoivat rasvanpolttoa vauhdittavia geenejä. Painonhallinnan kannalta erityisen hyödyllisiä ovat mausteet, joita käytetään japanilaisessa, thaimaalaisessa sekä intialaisessa keittiössä. Varsinkin nämä kuusi maustetta voivat vilkastuttaa rasvan palamista.

Chili
Chilin sisältämä kapsaisiini tehostaa professorin mukaan rasvan palamista. Aine nostaa kehon lämpötilaa, minkä vuoksi elimistö kuluttaa enemmän energiaa. Chiliä ei edes tarvita suuria määriä vaikutuksen aikaansaamiseksi. Erlanson-Albertssonin mielestä chiliä voi mainiosti käyttää päivittäin.

Inkivääri
Inkiväärin antioksidanttipitoisuus on korkea, ja se voi kiihdyttää rasvanpolttoa. Mauste on vahvaa, mutta sitä tarvitsee syödä vain pari grammaa päivässä.

Kurkuma
Kurkuma sisältää voimakasta kurkumiini-antioksidanttia, joka ehkäisee rasvan varastoitumista vaikuttamalla rasvasoluja sääteleviin geeneihin.

Kaneli
Kaneli ei ole yhtä tehokasta rasvanpolttajana kuin chili tai inkivääri, mutta senkin on professorin mukaan osoitettu lisäävän rasvanpolttoa. Lisäksi se auttaa pitämään verensokerin tasaisempana.

Curry
Curry on mausteseos, joka sisältää muun muassa kurkumaa - ja niin ollen myös edellä mainittua kurkumiinia. Siksi senkin käyttö voi auttaa painonhallinnassa.

Mustapippuri
Mustapippurilla on professorin mukaan samanlaisia vaikutuksia kuin chililläkin. Se kiihdyttää kehon lämmöntuotantoa ja vilkastuttaa näin rasvan palamista. Kehon kannalta paras muoto on hienoksi jauhettu mustapippuri, koska sen ainesosat ovat helpoimmin hyödynnettävissä.


Kommentoin:
Lisään ruotsalaisproffan listaan rosmariinin.

           
Kuvahaun tulos haulle rosmariini


Rosmariini on yrtti, jolla on seuraavia hyvinvointia edistäviä ominaisuuksia:

  • Se edistää verenkiertoa.
  • Se on tehokas antioksidantti.
  • Se parantaa ruoansulatusta sekä torjuu turvotusta, ilmavaivoja ja liiallista vatsahappojen eritystä.
  • Se vähentää kuukautiskipuja sekä niihin liittyviä oireita (migreeniä, nesteen kertymistä jne.).
  • Se helpottaa maksan pysymistä terveenä sekä sappirakon toimintaa, joten rosmariini sopii erinomaisesti muun muassa keltataudin hoitoon (tämä on sairaus, jonka oireisiin kuuluu mm. ihon kellastuminen).
  • Se hoitaa anemiaa, sillä se sisältää runsaasti rautaa.
  • Se auttaa alentamaan kolesterolia.
  • Se pystyy hidastamaan elimistöä tuhoavien sairauksien kehittymistä.
  • Se auttaa ruokamyrkytyksen hoidossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti