tiistai 3. heinäkuuta 2018

Viinirypäleet ovat kuin sokeripussukoita

Hedelmiä kannatta syödä, mutta pelkkiä hedelmiä sisältävä ruokavalio voi olla riski.

Hedelmissä on ruuansulatukselle välttämätöntä ravintokuitua, joka hidastaa hedelmien sisältämän sokerin imeytymistä.
Siksi hedelmien luontaisesti sisältämästä sokerista ei ole niin suurta haittaa meille kuin voisi kuvitella.
Tutkimusten mukaan runsas hedelmien syönti onkin yhteydessä pienentyneeseen lihavuusriskiin.
Ravintokuitu myös antaa kylläisyyden tunnetta. Hedelmän syötyäsi tunnet syöneesi jotain. Toisaalta runsas ravintokuitu voi aiheuttaa ripulia.

Rypäleet kuin sokeripusseja

Hedelmäjuomien tai -smoothieiden juominen ei ole sama asia kuin kokonaisten hedelmien syöminen. Niistä puuttuu ravintokuidun antamaa suojaa sokerin imeytymisen suhteen.
Hedelmämehujen juominen saattaa Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan jopa kasvattaa diabetesriskiä.

Professori Lustig nostaa esiin yhden poikkeuksen hedelmissä.
Viinirypäleet ovat Lustigin mukaan varsinaisia pieniä sokeripusseja, koska niissä on suhteessa kovin vähän ravintokuitua.
Viinirypäleitä ei tarvitse kokonaan jättää syömättä, mutta ainakin niiden alituista mussuttamista kannattaa välttää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti