25 heinäkuuta, 2018

Äijähaara - (manspreading).

Tyylinäyte Helsingin metrosta.                                 Tyylinäyte Helsingin metrosta 


Äijähaara on se leveä asento, jolla mies ottaa haltuunsa kaksi istumapaikkaa joukkoliikennevälineessä.

Busseissa, metroissa ja muissa julkisen liikenteen kulkuvälineissä liikkuva ei ole voinut olla näkemättä äijähaaraa (manspreading). Se tarkoittaa asentoa, jossa mies istuu haarat levällään.
Äijähaara harmistuttaa, koska yhden penkkipaikan sijaan mies jalkoineen levittäytyy kahdelle istuimelle. Huomaavaisuus ja tahdikkuus on asennosta kaukana.
Jos kahta paikkaa pitävä äijähaaralainen on vielä kuulokkeet korvilla uppoutunut kädessään olevaan älypuhelimeensa, hän viestittää kehon kielellä olevansa itseoikeutettu reviirinsä herra. Hän on tilansa valloittanut. Häneltä voi olla hankalaa pyytää tilaa.
Äijähaara voi yllättää jo istumassa olevan, kun viereen istuu mies, joka on tottunut ottamaan leveän asennon. Vieressä istuva joutuu keräämään itsensä pieneen tilaan, koska kanssamatkustajan polvi tunkee omalle puolelle.

Äijähaara vei putkaan

Ehkä harmistuttavinta äijähaarailussa on asenne. Haarat levällään istuva ei huomio toisia. Hän näyttää piittaavan vain omasta mukavuudestaan, eikä lainkaan siitä, seisooko vieressä joku sellainen, joka kiitollisena istahtaisi alas.
Muualla maailmassa metroissa on kylttejä, joissa muistutetaan liian leveän istuma-asennon huonosta sopivuudesta liikennevälineisiin. Vahva haara-asento on hienoa Gangnam Style -tyyppisessä tanssissa, mutta huonoa ahtaissa oloissa.
Kesällä uutisoitiin, että New Yorkin metrossa kaksi brooklyniläistä miestä pidätettiin, koska he olivat vieneet leveällä istuma-asennollaan enemmän tilaa kuin yhden penkin ja samalla aiheuttivat epämukavuutta muille matkustajille.

NYPD:n toimenpidettä on pidetty ylimitoitettuna, koska pidätys tapahtui keskellä päivää, jolloin metrossa ei ole kaikkein ruuhkaisinta eikä leveästä istuma-asennosta ole suurinta mahdollista haittaa.

Eläinmaailman pörhistelyä

Äijähaaraa on selitetty sekä fysiologialla että psykologialla.
On selitetty, että miehen ruumiinrakenne vaatii jalkojen levittämistä. Miehen on yksinkertaisesti hankalaa istua jalat sievästi supussa.
Toisaalta on mietitty, olisiko naisenkin itse asiassa mukavampaa istua jalat levällään, mutta kulttuurisesti sitä ei pidetä sopivana. Naiset kuitenkin istuvat paljon miehiä useammin jalat lähellä toisiaan, vaikka toisenlainen istuminen voisi naisillekin olla luonnikkaampaa.
Leveän asennon voi tulkita alleviivatuksi viestiksi itsevarmuudesta. Ison tilan ottaja ilmoittaa näin sanattomasti, että hänelle kuuluu paljon tilaa.

Tilan ottaminen ja kehon eri osilla pörhistely on ominaista tietyissä tilanteissa myös eläimille. Koiraat levittelevät siipiään, nostattavat höyheniä ja karvoja kehostaan, kun ne kohtaavat kilpailijan tai uhan. Pörhistelyllä herätetään myös naaraan huomiota.

The Telegraphin tekemässä kyselyssä 45 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että jalkojen levittely on ihmisoikeus. Vain seitsemän prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että äijähaarasta pitäisi mätkäistä sakot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti