29 marraskuuta, 2016

Onko Hitlerin kulta-aarre Puolan rannikolla ?

Wilhelm Gustloff rakennettiin alunperin kansallissosialistien virkistysjärjestön lippulaivaksi. Sodan aikana se toimi muun muassa sairaalana.





Venäläiset torpedoivat siviilejä evakuoineen aluksen, jonka kyydissä saattoi olla myös mittava natsien kultalasti.

Wilhelm Gustloff rakennettiin alunperin kansallissosialistien virkistysjärjestön lippulaivaksi. Sodan aikana se toimi muun muassa sairaalana. (AOP)

Risteilyalus Wilhelm Gustloff oli evakuoimassa siviilejä kolmannen valtakunnan itäosista Gotenhafenista (nykyinen Puolan Gdynia) Berliiniä kohti etenevän puna-armeijan tieltä.
Alus lähti satamasta 30. tammikuuta 1945 hieman puolen päivän jälkeen mukanaan yli 10 000 henkeä, alus oli suunniteltu vain 1 880 matkustajalle.
Illalla neuvostoliittolainen sukellusvene S-13 laukaisi kolme torpedoa kohti Wilhelm Gustloffia. Kaikki torpedot osuivat. Alus upposi 50 minuutissa.
Valtaosa matkustajista menehtyi, pienet saksalaiset sota-alukset pystyivät pelastamaan noin 1 230 henkilöä.
Kyseessä on historian eniten ihmishenkiä vaatinut yksittäinen laivaturma.
Wilhelm Gustloffin sijainti ei ole koskaan ollut salaisuus. Se makaa Puolan rannikolla noin 45 metrin syvyydessä. Hylky on julistettu haudaksi ja sen ympärillä on sukelluskielto 500 metrin säteellä.

Adolf Hitler osallistui Wilhelm Gustloffin vesillelaskuun 5.5.1937.
Adolf Hitler osallistui Wilhelm Gustloffin vesillelaskuun 5.5.1937.

Kulta tuotiin kuorma-autoilla
Hitlerin väitettyä kulta-aarretta on yritetty kaivaa muun muassa romahtaneesta rautatietunnelista, ilman tulosta.

Brittiläinen sukeltaja Phil Sayers, 61, väittää, että kulta yritettiin kuljettaa turvaan juuri Wilhelm Gustloffin kyydissä.

Sayers kertoo Daily Starille, että hänelle annettiin lupa sukeltaa hylylle vuonna 1988 laittamaan paikalle muistokyltti ja tuomaan ylös joitakin esineitä, jotka ovat nyt esillä museossa Kielissä.
Sukeltaessaan hän näki kaltereilla vahvistetun hytin ikkunan.
Sayers kertoo myöhemmin puhuneensa yhden onnettomuudesta selvinneen miehen, Rudi Langen kanssa.
Silloin 17-vuotias Lange työskenteli laivalla radistina. Hän oli lähtöä edellisenä iltana mennyt tupakalle laiturille ja näki, kun vierelle ajoi vahvasti vartioituja kuorma-autoja.
Niistä siirrettiin raskaita laatikoita laivalle. Laatikot kuljetettiin panssaroituun hyttiin ja sitä vartioimaan laitettiin sotilaita.
Tämän hytin ikkunan Sayers uskoo nähneensä sukelluksellaan.
Taiteilijan näkemys aluksen kohtalonhetkistä. Venäläinen sukellusvene S-13 upotti sen kolmella torpedolla.
Taiteilijan näkemys aluksen kohtalonhetkistä. Venäläinen sukellusvene S-13 upotti sen kolmella torpedolla.

Hylky on huonossa kunnossa
- Lange ei silloin tiennyt mitä laatikoissa oli. Mutta hän oli tavannut vuonna 1972 toisen onnettomuudesta selvinneen. Tämä oli ollut yksi kuljetusta vartioineista sotilaista ja hän kertoi Langelle, että laatikoissa oli Hitlerin kultaa, sanoo Sayers Daily Starille.
Venäläisten uskotaan pudottaneen syvyyspommeja Wilhelm Gustloffin hylyn päälle, jotta se ei olisi ollut vaaraksi laivaväylällä.
Sayers uskoo, että mahdollisen kullan saaminen hylystä olisi vaikeaa, koska hylky on luhistunut pahasti kasaan ja sisään pääsy edellyttäisi raskaiden rautalevyjen ja muun romun raivaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti