25 tammikuuta, 2016

Iran investoi rahojaan suurella sydämellä


Iranin presidentti Hassan Ruhani lehdistötilaisuudessa Teheranissa tammikuun puolivälissä.
       Iranin presidentti Hassan Ruhani                                  
                                                                                                                    
Iran ei ole jäänyt istumaan rahojensa päälle, kun se pitkän odottelun jälkeen sai luvan käyttää niitä.

Runsas viikko sitten varmistui, että Iranilta puretaan ydinohjelman takia asetettuja talouspakotteita. Se tarkoitti pääsyä takaisin kansainväliseen pankkijärjestelmään ja jopa sadan miljardin euron vapautumista jäädytetyiltä ulkomaisilta tileiltä.
Sittemmin Iran on kertonut aikovansa tilata toistasataa matkustajalentokonetta eurooppalaiselta Airbusilta. Listahintojen mukaan ne maksavat yhteensä parikymmentä miljardia euroa.
                            
Valtava tilaus ei edes riitä 80 miljoonan asukkaan maalle, jonka nykyinen lentolaivue on kulahtanut. Suunnitelmissa on yhteensä 500 uutta konetta.
Liikenneministeri Abbas Ahmad Akhoundin mukaan Iranin lennonjohtojärjestelmät vaativat 230 miljoonan euron edestä parannuksia, ja lisäksi edessä on Teheranin kansainvälisen lentoaseman laajennushanke.
Markkinoiden avauduttua Iran on siis ensi töikseen ryhtynyt hankintoihin, jotka vastaavasti avaavat sen omia ovia ulkomaailmalle.

Maanantaina aasialainen halpalentoyhtiö Air Asia kuvaili mahdollisuuksia ”valtaviksi”, kun se kertoi suunnitelmistaan aloittaa reittiliikenne Teheraniin. Italian Alitalia-yhtiö puolestaan ilmoitti alkavansa lentää Roomasta Teheraniin päivittäin aiemman neljän viikoittaisen lennon sijaan.
Euroopassa paraikaa vieraileva Iranin presidentti Hassan Ruhani on puhunut myös ”todennäköisistä” ja ”merkittävistä” Peugeot- ja Renault-autotilauksista.

Kaikki toki odottivat Iranilta suuria hankintoja pakotteiden loputtua. Sen toimien ripeys on silti yllättänyt, arvioi esimerkiksi saksalaisen DVB-pankin toimitusjohtaja Bertrand Grabowski uutistoimisto Reutersin mukaan.

Iran ei tuijota vain länteen. Viime lauantaina Ruhani isännöi Teheranissa Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä ja sopi maksavansa Kiinalle kaksi miljardia dollaria rautatien sähköistämisestä Teheranin ja toiseksi suurimman kaupungin Mashhadin välillä.
Kiina seuraa Iranin avautumista yhtä lailla vesi kielellä kuin länsimaatkin. Iran on nimittäin tärkeä osa Kiinan valtavaa geopoliittista hanketta, Eurooppaan ulottuvaa ”Silkkitien taloussiltaa”, jonka tarkoitus on vahvistaa samanaikaisesti Kiinan ulkomaankauppaa ja kansainvälistä vaikutusvaltaa.
Iran on nyt siellä, missä se on aina ollut karttaa katsomalla: kaiken keskellä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti