Tekoäly opetteli Stanfordin yliopistossa ihmisen eleitä tuhannen tunnin ajan ja oppi tunnistamaan tunteita myös kuvallisesta aineistosta.
Jos eleet kuitenkin näyttävät aidoilta ja tuntuvat synkkaavan puheen kanssa, on siihen syynsä.
Esimerkiksi suosituissa elokuvissa Avatar ja Avatar: The Way of Water näyttelijä on liikkunut ja samalla puhunut ensin studiossa. Vasta sitten päälle on luotu keinotekoinen hahmo.
Nyt virtuaalisia hahmoja on yritetty kouluttaa elehtimään ihmismäisesti ja ”oikein” tekoälyn avulla Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa.
Tekoäly sai kuultavakseen ääninäytteitä ja nähtäväkseen kuvanäytteitä. Pyrkimys oli opettaa ihmisten kielen, puheen ja tunteiden välistä vuorovaikutusta.
Syväoppimisen ja 3d-maisemien tutkija Changan Chen esikoulutti tekoälyä tuhannen tunnin ajan.
Tekoäly kuunteli esimerkiksi äänikirjoja, joissa oli mukana yli 60 tuntia liikkeitä kuvaavaa dataa videoina. Videoilla ihmiset elehtivät, kun he puhuivat kuulijoille.
Esimerkit auttoivat tekoälyä koodaamaan ja tulkitsemaan tekstin, äänen ja videon välisiä suhteita, sanoo psykiatri ja käyttäytymisen tutkija Ehsan Adeli, myös Stanfordista.
Tekoäly oppi esimerkiksi sen, milloin ihmiset ehkä kallistavat päätään ja sen, miten he yleensä elehtivät käsillään. Kone oppi myös, miten tietty äänen sävy voi liittyä tiettyihin tunteisiin. Lopulta se oppi luomaan puhetta vastaavia eleitä, kertoo New Scientist.
Tekoälyt ovat toki ennenkin ennustaneet kehon liikkeitä, kun lähteeksi on annettu joko kirjoitettua tekstiä tai puhuttua ääntä. Stanfordissa tehty malli kuitenkin oppi tunnistamaan tunteita myös kuvallisesta aineistosta. Opettelu liittyi esimerkiksi siihen, miltä voisi näyttää ”onnellisuus” .
Testeissä uusi tekoäly loihti tutkijoiden mukaan ihmisen eleitä ja liikkeitä, jotka olivat ilmeikkäitä ja sävykkäitä, parempia kuin vanhemmat mallit.
Tekoäly voi auttaa luomaan esimerkiksi videoihin sellaisia apulaisia, jotka ovat todentuntuisia, kun ne ovat vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa. Näin lupailee tekoälyä kehittänyt Adeli.
Tekoäly voisi myös saada videopelien tai animaatioiden hahmot elehtimään luonnollisesti.
Yksi käyttötarkoitus voisi olla uutistenlukija, joka tuntuu luontevalta. Tähän asti keinotekoiset uutistenlukijat ovat yleensä aiheuttaneet kritiikkiä maailmalla.
Elehtivä tekoäly ei vielä pysty tuottamaan elekieltä reaaliajassa. Tekoälyn pitää ensiksi tutustua ennalta äänidataan.
Tutkijat esittelivät elehtivän tekoälyn kokeiluja Arxiv-esijulkaisupalvelussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti