31 heinäkuuta, 2024

Tekoäly pelasti 40 miljardia euroa huijarien kynsistä

 Tekoälyn tekemä kuva

Huijauksista on tullut yhä yleisempiä, uskottavampia ja röyhkeämpiä tekoälyn nopean kehityksen myötä.

Laajat kielimallit ovat mahdollistaneet virallisemman kuuloiset ja kieliopiltaan uskottavat huijausviestit, mistä syystä niihin lankeaa useampi ihminen kuin koskaan aiemmin. Lisäksi tekoälyllä voidaan arvailla tehokkaasti ja automatisoidusti korttien numeroita ja muita tunnuksia.

Luottokorttiyhtiöt ovat alkaneet taistella tulella tulta vastaan. 

Visa kertoo pelastaneensa 40 miljardia dollaria huijareiden kynsistä käyttämällä tekoälyä apunaan huijausten tunnistamisessa ja ehkäisyssä. Summa kertyi lokakuun 2022 ja syyskuun 2023 välillä. Asiasta kertoo yhdysvaltalaismedia CNBC.

Huijausten havaitseminen muiden transaktioiden joukossa on haastava tehtävä jopa kehittyneelle tekoälylle ja koneoppimisalgoritmeille. Visan kautta lähetetään noin 300 miljardia siirtoa vuosittain. Käsin tehtynä prosessi olisi siis mahdoton.



”Tekoäly tarkastelee yli 500 erilaista ominaisuutta jokaisesta transaktiosta, ja laatii niistä arvosanan. Tämä arvosana määrittelee reaaliaikaisen riskin sille, että kyseessä on huijaus. Jokainen transaktio käydään siis läpi”, kertoo Visan riskienhallinnan ja identiteettiturvallisuuden johtaja James Mirfin kertoo CNBC:n haastattelussa.

Tällaisen automatiikan kehittäminen ei ole tullut halvaksi. Mirfinin mukaan Visa on investoinut kehitystyöhön 10 miljardia dollaria viimeisen viiden vuoden aikana.

Myös romanssi- ja investointihuijaukset ovat yleistyneet valtavalla tahdilla. Aiemmin jokaisen uhrin kanssa piti keskustella erikseen, mikä rajoitti huijareiden mahdollisten uhrien määrää. Nyt keskustelut hoitaa tekoäly, mikä mahdollistaa käytännössä rajattoman määrän viestejä ja uhreja.

Etenkin romanssihuijauksissa luottokorttiyhtiöiden on vaikea puuttua asiaan, sillä maksut lähtevät asiakkaan omasta aloitteesta, eikä automatiikan tekemästä pyynnöstä.              

Tästä johtuen huijauksiin menetetyn rahan määrän pelätään räjähtävän.


Yhdysvalloissa huijareiden varastaman rahamäärän ennakoidaan nousevan 40 miljardiin dollariin vuodessa 2027 mennessä. Vuonna 2023 summa oli "vain" 12,3 miljardia.


Huijaukset eivät rajoitu ainoastaan yksityishenkilöihin.

 

Tänä keväänä Hong Kongissa nähtiin huijaus, jossa rikolliset olivat kloonanneet sekä huijattavan firman talousjohtajan ulkonäön että hänen äänensä varastaakseen 25 miljoonaa dollaria. 

Lisäksi on hyvä kysymys, kuinka moni huijaus raportoidaan julkisesti viranomaisille. 

Eri tutkimusten mukaan suuri osa uhreista häpeää huijatuksi tulemista niin paljon, että pitää sen omana tietonaan.                

Joten - lähivuosina räjähtävä huijausten rahamäärä jäänee suurelta osin piiloon... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti