Elon Muskin mukaan tekoälystä voi tulla jo ensi vuonna älykkäämpi kuin kaikkein älykkäimmästä ihmisestä.

– Jos AGI:n määritelmä on, että se on fiksuinta ihmistä fiksumpi, uskon sen tapahtuvan ensi vuonna tai parin vuoden sisällä, Musk sanoi Reutersin mukaan.

Ensin AGI, sitten ASI

AGI:lla (artificial general intelligence) tarkoitetaan yleistä tekoälyä. Sen saavuttaminen on lukuisten tekoälyä kehittävien yhtiöiden ensisijainen tavoite, eikä AGI ole Muskin tai hänen kilpailijoidensakaan mielestä enää kaukana.

Nykyiset kapeat tekoälymallit eivät yllä älykkyydessään ihmismäiselle tasolle, mitä on pidetty AGI:n kriteerinä. Alalla käytetään myös määritelmää, jonka mukaan tekoälyn on ylitettävä ihmisen kyvyt suurimmassa osassa taloudellisesti hyödyllisiä tehtäviä, jotta sitä voidaan kutsua AGI:ksi.

Elon Muskin tapaan myös ChatGPT:stä tunnettu OpenAI uskoo AGI:n voivan olla todellisuutta jopa ensi vuonna.

Tekoälyn seuraava kehitysvaihe AGI:n jälkeen on ASI (artificial superintelligence) eli supertekoäly. Se taas on ylivoimainen kaikkein älykkäimpiinkin ihmisiin verrattuna kaikilla kognitiivisilla alueilla, kuten luovuudessa tai yleisessä älykkyydessä.

Musk totesi, että tekoälyn kehityksen hidasteena on tällä hetkellä ennen kaikkea edistyneiden mikrosirujen saatavuus. Lähivuosina tekoälyn kehityksessä ongelmaksi muodostunee myös sähkön riittävyys.

Tekoälyn kehittäminen vaatii valtavasti laskentatehoa, ja esimerkiksi Muskin oman xAI-yhtiön Grok-tekoälyn kakkosversion kehitykseen tarvittiin 20 000 Nvidian H100-grafiikkasuoritinta. Kyvykkäämpi kolmosversio vaatii niitä kuitenkin jo 100 000 kappaletta.

Yhden ainoan H100-suorittimen hintalappu on noin 30 000 dollaria, mikä tarkoittaa, että pelkät laitteistokustannukset lasketaan miljardeissa.