Ukrainan joukkojen rinnalla on sodan aikana taistellut venäläisistä vapaaehtoisista koostuva sotilasyksikkö, jonka jäsenet vastustavat Vladimir Putinin hallintoa. ”Venäjän vapaus” -nimellä kulkevan legioonan toimintaa valvoo Ukrainan tiedustelupalvelu.

Legioona on taistellut Venäjän armeijan joukkoja vastaan Itä-Ukrainassa, mutta se on myös tehnyt hyökkäyksiä Belgorodin alueella Venäjän puolella rajaa. Venäjän hallinto on julistanut sen terroristijärjestöksi, ja sen jäseniä on tuomittu jopa 12 vuoden vankeusrangaistuksiin. Yksikössä taistelee niin teini-ikäisiä nuoria kuin kokeneita entisiä Venäjän armeijan sotilaita, jotka ovat vaihtaneet puolta.

– Jätin Venäjän armeijan sen jälkeen, kun näin mitä Tšetšenian sodan aikana tapahtui, eräs viisikymppinen taistelija sanoo Timesille.

”Veristä työtä”

Venäjän vapaus -legioona toimii visusti tutkan alla, ja se julkistaa tietoa liikkeistään äärimmäisen harkitusti. Siihen liittyneille vapaaehtoisille on tehty useita haastattelukierroksia ja psykologisia testejä heidän uskollisuutensa varmistamiseksi.

– Kun taistelut alkavat, tämä on minulle työtä. Veristä työtä. Mutta se on välttämätöntä, koska aion palata Venäjälle, kun se on vapaa, sanoo koodinimellä Blanch esiintyvä moskovalainen entinen oppositioaktivisti.

LUE MYÖS - 
Sadat venäläiset taistelevat Ukrainan puolella – tällaiseen grilliin heidät laitetaan ennen luottamuksen syntyä

Venäjän kansalaiset eivät saa palvella Ukrainan armeijassa, minkä takia vapaaehtoiset venäläiset operoivat kansainvälisistä sotilaista koostuvissa joukoissa, joita valvoo Ukrainan tiedusteluviranomaiset.

Venäjän vapaus -legioonan lisäksi Ukrainan puolella taistelee Venäjän vapaaehtoisjoukko RVC (Russian Volunteer Corps).

Venäjä rankaisee heitä ankarasti

Legioonaan liittyneet ymmärtävät riskit, mikäli heidät vangitaan ja viedään takaisin Venäjälle tuomittavaksi. 26-vuotias Apostoli-koodinimen ottanut, kertoo, että Putinin uskotaan jakavan vastustajansa vihollisiin ja pettureihin, ja ankarimmat rangaistukset on varattu jälkimmäisille.

– En odottaisi mitään vähempää kuin kidutusta, että he yrittäisivät pakottaa minusta ulos sellaista tietoa, jota minulla ei ole. Ja loputonta vankeutta väkivallalla ja raiskauksilla. Olisi typerää odottaa mitään muuta, hän sanoo.

Monien muiden tapaan "Apostoli" on palvellut hetken Venäjän armeijassa ennen Ukrainan sodan alkamista vuonna 2022. Hänellä ei kuitenkaan ole taistelukokemusta.

"Apostolin" äiti on venäläinen ja isä syyrialainen. Hän kertoo viettäneensä ensimmäiset kahdeksan vuotta lapsuudestaan Syyrian Aleppossa, missä hän joutui pelkäämään Venäjän joukkojen pommituksia.

– Inhoan viranomaisiamme ja taistelen niitä paskiaisia vastaan.


Legioonaa komentaa koodinimeltään Caesar, joka on entinen ultranationalistisen Venäjän keisarillisen liikkeen jäsen. Yhdysvallat on nimennyt liikkeen terroristiryhmäksi vuonna 2020. Hän sanoo kuitenkin katkaisseensa kaikki siteet liikkeeseen yli 10 vuotta sitten.

En taistele isänmaatani vastaan. Taistelen Putinin hallintoa ja pahuutta vastaan. En ole petturi, vaan todellinen Venäjän patriootti, joka ajattelee oman maan tulevaisuutta, Caesar sanoi uutistoimisto AFP:lle haastattelussa vuosi sitten.

"Caesar" työskenteli ennen sotaa fysioterapeuttina Pietarissa. Hän sanoo Venäjän ”olevan kuolemassa”, ja syy löytyy Putinista ja hänen kahden vuosikymmenen valtakaudestaan...

– Hänen järjestelmänsä, hänen hallintonsa ja virkamiehensä. Kaikki paskaa. He ovat korruptoituneita varkaita, jotka ajattelevat elävänsä vain rahan ja huvin vuoksi. Se ei ole tapa johtaa maata, Caesar tylyttää.