Himalajan jäätiköt sulavat aiempaa nopeammin. Ilmastonmuutoksesta johtuva sulaminen altistaa Himalajan alueen yhteisöt arvaamattomille ja kalliille katastrofeille, tutkijat varoittavat.
Vuosina 2011–2020 jäätiköt Himalajan jäätiköt sulivat 65 prosenttia nopeammin kuin edellisellä vuosikymmenellä. Asia ilmenee kansainvälisistä tutkijoista koostuvan ICIMOD:n tiistaina julkaisemasta raportista.
– Kun on lämpimämpää, jää sulaa. Se oli odotettavissa. Mikä oli odottamatonta ja erittäin huolestuttavaa, on nopeus, millä se tapahtuu ja tämä tapahtuu paljon nopeammin kuin luulimme. tutkimusta johtanut Philippus Wester sanoo AFP:lle.
Tuoreen raportin tekemiseen on osallistunut 35 tutkijaa 12 eri maasta ja 23 eri tutkimuslaitoksesta. Tutkimus on vertaisarvioitu.
Himalajan jäätiköt ovat elintärkeä vesilähde 240 miljoonalle vuoristoalueella asuvalle ihmiselle sekä 1,65 miljardille ihmiselle, jotka asuvat Himalajan jokilaaksoissa.
Tuoreen ennusteen mukaan Himalajan jäätiköt menettävät neljä viidesosaa nykyisestä tilavuudestaan vuosisadan loppuun mennessä.
Yli 2 000 000 000 ihmistä Aasiassa on riippuvainen siitä vedestä...!!!
Tämän jäätyneen vyöhykkeen menettämisen seuraukset ovat käsittämättömän suuria, ICIMOD:n apulaisjohtaja Izabella Koziell.
Vaikka ilmaston lämpeneminen onnistuttaisiin rajoittamaan 1,5 celsiusasteeseen Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti, jäätiköiden odotetaan menettävän jopa puolet tilavuudestaan vuoteen 2100 mennessä, tutkimuksen vertaisarvioinnissa todetaan. Se korostaa tarvetta kiireellisille ilmastotoimille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti