Maltillinen, miellyttävä ja sovitteleva. Vakaa, harkitseva ja asiallinen.

Tällaista kuvaa mediat luovat Saksan tuoreen vaalivoittajan SPD:n Olaf Scholzista. Scholz on todennäköisesti Saksan seuraava liittokansleri. Hänet tavanneiden suomalaisten mukaan kuva on oikea.

– Hän on juuri sellainen, kuin on luonnehdittu, sanoo Petteri Orpo.

– Johtajana hyvin asiallinen ja antaa hyvän kuvan itsestään, kertoo entinen Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Helsingin entinen kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on tavannut Olaf Scholzin useasti.Helsingin entinen kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on tavannut Olaf Scholzin useasti.
Helsingin entinen kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on tavannut Olaf Scholzin useasti. 

Pajusen johtama Helsinki teki läheistä yhteistyötä Scholzin johtaman Hampurin kaupungin kanssa. Scholz on vieraillut Suomessa useasti. Esimerkiksi vuonna 2013 Scholz tapasi Helsingissä paitsi Pajusen, myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja silloisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen.

– Scholz ymmärtää varsin hyvin, mitä Suomessa tapahtuu, ja hän on kiinnostunut siitä, sanoo Jussi Pajunen.

Suomi huomioon

Petteri Orpo oli valtiovarainministerinä samaan aikaan Scholzin kanssa vuosina 2018–2019. Orpo muistaa yhden erityisen asian euroryhmän kokousten kulissien takaa.

– Scholz oli aina paikalla hyvissä ajoin ja hänen ympärilleen keräännyttiin. Hän käytti erityisen paljon aikaa läsnäoloon.

Valtiovarainministerit Olaf Scholz (vas.) ja Petteri Orpo (kok) tapasivat Brysselissä tammikuussa 2019.Valtiovarainministerit Olaf Scholz (vas.) ja Petteri Orpo (kok) tapasivat Brysselissä tammikuussa 2019.
Valtiovarainministerit Olaf Scholz (vas.) ja Petteri Orpo tapasivat Brysselissä tammikuussa 2019. 

Tuolloin Saksa ja Ranska neuvottelivat yhteisestä ehdotuksesta euroalueen kehittämiseksi. Orpo sanoo, että Scholz piti Suomea ajan tasalla, eli otti suoraan yhteyttä ja kertoi neuvottelujen edistymisestä. Se oli tietysti erinomainen asia ja vastaa Saksan ja Suomen hyviä suhteita.

Linja tuskin muuttuu

Saksa on ollut perinteisesti lähellä Suomea EU:n kehittämistä koskevissa asioissa. Hän on suhtautunut hyvin arvostavasti Suomen mielipiteisiin.

Scholzilla on edessään vaikeat hallitusneuvottelut. Saksaa on vuosikymmeniä hallittu kahden puolueen voimin, mutta nyt enemmistön muodostamiseen tarvitaan kolmen puolueen kokonaisuus.