Tuoreessa tutkimuksessa analysoitiin satelliittikuvaa kesäkuulta 2019 ja huomattiin, että valtava vesialue tyhjentyi kolmessa päivässä Ameryn lauttajäätiköllä Etelämantereen itäosassa.

Järvessä oli arviolta 600–750 miljoonaa kuutiometriä vettä. Vertailun vuoksi Tampereen Pyhäjärvi, joka ei ole mikään pieni lätäkkö, on tilavuudeltaan 669 miljoonaa kuutiometriä ja Suomen 39:nneksi suurin järvi.

Syy katoamistempulle on luultavasti selvillä: tutkijat uskovat, että jääkerros järven alla ei kyennyt enää kannattelemaan vesimäärää.

”Syvään järveen kerääntynyt vesimassa avasi jääkerrokseen halkeaman, jolloin vesi valui sen alla olevaan valtamereen”, selittää jäätikkötutkija Roland Warner Tasmanian yliopistosta.

Nasan havainnot lauttajäätikön pinnankorkeudesta tukevat satelliittidataa. Kun sadat miljoonat vesitonnit eivät enää painaneet jääpohjaa alas, se nousi peräti 36 metriä.

    Warner vertaa järven tyhjentymistä Niagaran putouksiin. Vertaus on osuva, sillä 750 miljoonan kuutiometrin vesimassan tyhjeneminen kolmessa päivässä tarkoittaa sitä, että joka sekunti vettä on virrannut noin 2 900 kuutiota – vastaavasti Niagaran keskivirtaama turistikaudella on 2 832 kuutiometriä sekunnissa.

    Talvella 2019 tyhjentynyt järvi alkoi täyttyä seuraavana kesänä uudelleen sulamisvedestä. On kuitenkin mahdollista, että se myös tyhjenee uudelleen.