07 lokakuuta, 2020

Näin rasva jämähtää kehoosi

 Faktoja ihmiskehon toiminnasta.

Aterian hotkaisemiseen voi mennä vain muutama minuutti, mutta sen kulkeutuminen ja vaikutukset kehossa kestävät seuraavaan päivään. 
Ruoansulatus
Aterian nauttimisen jälkeen vatsahapot pilkkovat ruoan vatsalaukussa keholle käyttökelpoiseen muotoon. Esimerkkinä käytetään isokokoista ja runsaasti rasvaa sisältävää ateriaa.
Ruoan pilkkoutumisen tahti on noin 3-4 kaloria tunnissa.
Iso, rasvaa sisältävä annos sulaa hitaasti, esimerkiksi 600:n kalorin paistiateria pysyy vatsassa kahdesta kolmeen tuntia.
Tämän jälkeen vatsalaukussa oleva sulkijamainen lihas päästää sulanutta ruokaa pieniä määriä kerrallaan ohutsuoleen, jossa se pilkkoutuu edelleen ja siirtyy hitaasti paksusuoleen.
Tämä kestää kokonaisuudessaan noin 24 tuntia, mutta yksilöistä riippuen vaihtelee 16-30 tuntiin. 
Havaijin yliopiston tutkimuksen mukaan hampurilaisaterian sulaminen kehossa voi kestää jopa kolme päivää, kun vastaavasti hedelmät sulavat jopa tunnissa.
Ruoansulatusta voivat hidastaa muun muassa ikä, säännöllinen lääkitys sekä stressi.
Lihominen
Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan rasvan kerääntyminen vyötärölle kestää rasvaisen aterian, kuten hampurilaisaterian jälkeen noin kolme tuntia.
Väite perustuu siihen, että suurin osa ravinnosta saadusta rasvasta varastoituu rasvakudokseen, mitä ihmiskehossa on eniten vatsan seudulla. Keho käyttää rasvaa polttoaineena, mutta jos ihminen syö säännnöllisesti liikaa, rasvan kertyminen kehoon jatkuu.
Tuhdista, 30 grammaa rasvaa sisältävästä ateriasta vyötärölle siirtyy rasvaa kolmessa tunnissa jopa 2-3:n teelusikallisen verran. 
Mitä enemmän lihavuutta on tutkittu, sitä enemmän on löytynyt tekijöitä, jotka liikakiloja kartuttavat.

Miksi me lihomme?

Ylipain

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti