23 heinäkuuta, 2020

Kihokki on rohtokasvi

Kihokki napsii hyönteisiä punaisilla lehdillään.















Kihokkia ostavat keskieurooppalaiset yritykset, kuten sveitsiläinen rohdosvalmistaja Vogel. Kihokista maksetaan 48–50 euroa kilolta tuoreena.
- Sitä käytetään yskänlääkkeeksi. Sveitsissä on Vogelin luonnontuotteiden valmistus, kertoo luonnonvarakeskuksen tutkija Leila Korpela. Kihokilla ei ole virallista lääkkeen asemaa, joten pitää puhua rohdosta. Suomesta ostetaan kihokkia, koska täällä on puhdas luonto, ja kesien valoisuus vaikuttaa siihen, että kihokit kuten marjatkin sisältävät enemmän vaikuttavia aineita. Keski-Euroopassa sitä käytetään flunssan, keuhkoputkentulehduksen ja astman hoidossa. Siinä on semmoisia yhdisteitä, jotka laajentavat keuhkoputkia ja hengitys helpottuu.
Kihokkia on Suomessa kerätty jo 40 vuotta, se on täällä puhdasta ja sitä esiintyy vielä melko yleisesti.
– Keski-Euroopassa se on suojeltu, eikä sitä ole kuin paikoittain. Sitä varjellaan ja se on suurin piirtein pyhä, kuten eräs saksalainen sanoi.
4H-yhdistys on laatinut kihokin kestävään keräämiseen poimintaohjeet, ja tilaajatkin vaativat, että se on kestävästi poimittu. Kihokkia ostetaan ainoastaan koulutetuilta poimijoilta. Lisäksi poiminta on sallittua ainoastaan maanomistajan luvalla. Usean eri lähteen mukaan kihokin poiminta ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Kihokki on monivuotinen, eli kestää 3–4 vuotta ennen kuin se on täysikasvuinen ja kukkii. Vähintään 5–10 yksilöä pitää jättää neliölle, jotta kasvu jatkuu. Sitä poimitaan vain silloin, kun se on täysikasvuinen, eli kukkimisvaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti