18 maaliskuuta, 2020

Jos luovut leivästä, kehosi suhtautuu siihen näin


Kuvahaun tulos haulle leipä ohje

1. Voit laihtua

Leivästä luopuminen voi saada sinut laihtumaan hyvinkin nopeasti. Hiilihydraatit varastoituvat kehoon glykogeenina, joka sitoo itseensä vettä. Kilojen katoaminen johtuu siis nesteiden hupenemisesta.

2. Vatsavaivat voivat helpottua

Jotkut kokevat, että leivän karsiminen ruokavaliosta on auttanut vähentämään vatsan turvotusta. Jos kyseessä ei ole keliakia, voivat muut viljojen ominaisuudet selittää maha- ja suolisto-oireita. Myös liiallinen kuitujen nauttiminen voi joillain johtaa ilmavaivoihin ja mahan turpoamiseen. Runsaskuituisten tuotteiden määrää onkin syytä lisätä ruokavalioon asteittain.

3. Ummetus voi iskeä

Toisilla leivän karsiminen voi aiheuttaa ummetusta, sillä täysjyvävilja on tärkeä kuidun lähde. Jos et syö leipää, vatsan toimintaa kannattaa vauhdittaa esimerkiksi kuitupitoisilla kasviksilla. Runsaimmin kuitua on palkokasveissa, kuten pavuissa ja herneissä sekä pähkinöissä ja monissa siemenissä.

4. Menetät hyvän kivennäisaineiden lähteen

Viljavalmisteet ovat hyviä kivennäisaineiden lähteitä. Niissä on runsaasti muun muassa B-ryhmän vitamiineja sekä E-vitamiinia. Suomalaisessa ruokavaliossa viljavalmisteet ovat monien kivennäisaineiden, kuten muun muassa mangaanin, raudan ja magnesiumin lähde.

5. Energiatasosi voi laskea

Hiilihydraatteja kutsutaan usein polttoaineeksi, jota elimistö tarvitsee pysyäkseen käynnissä. Vähähiilihydraattisen ja -energisen ruokavalion seurauksena lihasten hiilihydraattivarastot tyhjenevät, mikä heikentää selvästi suorituskykyä. Niukka hiilihydraatinsaanti voi lisätä myös lihasten menetystä painonpudotuksen yhteydessä. Runsas hiilihydraattien saanti edesauttaa myös lihasten ja kunnon kehittymistä.

6. Sinun saattaa tehdä mieli napostella

Kun leipä ei enää pidäkään kylläisenä, saatat olla nälissäsi jo pian aamupalan jälkeen. Tämä voi saada hamuamaan epäterveellisiä välipaloja. Toisaalta vaaleasta leivästä luopuminen voi auttaa, sillä puhdistetut hiilihydraatit nostavat verensokeria nopeasti, ja laskevat sen myös nopeasti alas. Heittely saattaa vaikuttaa aivojen mielihyväkeskukseen ja johtaa herkuttelunhimoon.

7. Saat vähemmän kuitua

Runsaskuituinen leipä on paras kuidun lähde ja viljakuidulla on kiistattomat terveysvaikutukset. Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua, jonka on todettu esimerkiksi lisäävän kylläisyyttä ja auttavan painonhallinnassa.

8. Sydänsairauksien ja diabeteksen riski kasvaa

Täysjyvävilja voi tutkimusten mukaan parantaa kolesteroliarvoja sekä vähentää sydänsairauksien, aivohalvauksen, liikalihavuuden ja kakkostyypin diabetekseen sairastumisen riskiä. Kaura- ja ohrakuitu sisältävät kolesterolia alentavaa betaglukaania. Rukiin kuidun taas on todettu vaikuttavan muun muassa edullisesti insuliiniaineenvaihduntaan. Toisaalta taas puhdistetut hiilihydraatit kuten valkoinen leipä lisäävät sydäntautien ja kakkostyypin diabeteksen riskiä.

9. Mieliala voi heitellä

Leivän sisältämiä hiilihydraatteja, kuituja ja ravintoaineita tarvitaan aivojen tehokkaaseen toimintaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että leipä auttaa lisäämään aivojen serotoniinin tasoa. Serotoniini on mielihyvän ja tyytyväisyyden tunteiden kannalta tärkeä välittäjäaine, joka tasapainottaa mielialan vaihteluja.

10. Olo voi olla heikko

Hiilihydraattien väheneminen voi tuntua jopa flunssamaisina oireina. Kehon täytyy opetella käyttämään rasvaa aiempaa enemmän energiana, kun hiilihydraattivarastot pienenevät. Tästä voi olla seurauksena väsynyt ja heikko olo. Oireet kuitenkin lievittyvät pian, kun keho tottuu ketoositilaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti