24 helmikuuta, 2020

200 000 egen palkka vuodessa ei riitä perheen pärjäämiseen piilaaksossa

Teknologia-alan ammattilaiselle ei riittänyt 200 000 euron palkkaa. Kuvituskuva.


















– Suomessa palkkani oli 75 000 euroa vuodessa, mikä on normaali ja hyvä koodarin palkka. Piilaaksossa se nousi 200 000 euroon.
Se ei perheelliselle riittänyt Suomea vastaavan elintason ylläpitämiseen", monta vuotta Yhdysvalloissa työskennellyt teknologia-alan ammattilainen kertoo. 
– Elämä on näillä palkkaluvuilla paljon parempaa ja helpompaa Suomessa. Rahat eivät riitä Kaliforniassa mihinkään.
Palkka ei riittänyt asunnon hankkimiseen saati lasten tulevien yliopisto-opintojen säästöihin. Kaikki menee, koska kaikki hinnat ovat niin törkeän korkeita.
– Ainoastaan bensa ja turha krääsä on Kaliforniassa halvempaa.
Koodarin kokemuksen mukaan Kaliforniassa on kaikki 2–3 kertaa kalliimpaa kuin Suomessa.
–Veroprosenttini on ollut sama Suomessa ja täällä. Ero on että Kaliforniassa ei saa mitään vastinetta rahalle. Lasten koulu Piilaaksossa oli kohtuuhintainen, mutta jatkuvasti piti olla tekemässä vapaaehtoistyötä ja antamassa lahjoituksia. Lapset on vietävä autolla kouluun sekä harrastuksiin ja haettava sieltä. Sairaanhoito ei ole paluumuuttajan mielestä parempaa kuin Suomessa vaan ainoastaan kalliimpaa. Mikäli jää työttömäksi, sekin lähtee alta kokonaan.
Perhe on omannut pysyvän oleskeluluvan eli myös puoliso on voinut käydä töissä. Se osoittautui käytännössä haastavaksi.
– Perhe on täysin riippuvainen minusta ja työstäni. Toki täällä saa aina heti uuden työpaikan, mutta jos minulle tapahtuisi jotain, niin perhe olisi todella pulassa. Julkisia palveluita, kuten uimahalleja on huonosti lapsiperheille. Muutaman kerran viikossa on mahdollisuus matkauintiin, mutta se sallitaan vain aikuisille. Yksityisille kuntosaleillekaan ei voi mennä lasten kanssa.
Muutaman tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta sijaitsee Tahoen hiihtokeskus, jossa perhe on vieraillut tiuhaan aktiivisina hiihdon harrastajina.
–Ajomatka on todella vaarallinen, täkäläisissä autoissa ei ole kunnon renkaita, eikä kuljettajilla talviajokokemusta. Siinä sitä sitten ihmetellään ojiin ja liikenteen sekaan liukastelevia autoja. Kaliforniassa saa ajokortin ilman autokoulua, joten ajokulttuuri on kirjavaa.
–Riski menehtyä USA:n tieliikenteessä on lähes kolminkertainen Suomeen verrattuna, vaikka kelit ovat helpommat.
Suomi tuntuu paluumuuttajalle paratiisilta.
–Voisin kirjoittaa romaanin siitä, kuinka paljon huonommin asiat ovat Yhdysvalloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti