19 tammikuuta, 2020

Itä-Afrikan uusi vitsaus: neliökilometrillä 150 miljoonaa heinäsirkkaa

Paikallinen opas piteli käsissään heinäsirkkoja Shaban kansallispuistossa Keniassa 16. tammikuuta.

Itäisessä Afrikassa valtavat heinäsirkkaparvet ovat aiheuttaneet viime viikkoina suurta hävitystä. Heinäsirkkojen massaparveilu alkoi joulukuussa Etiopiassa ja Somaliassa. Näistä maista parvet ovat levinneet Sudaniin, Eritreaan, Djiboutiin ja Keniaan. Lisäksi Punaisenmeren itärannalla Saudi-Arabiassa ja Jemenissä on havaittu massoittain heinäsirkkoja. Seuraavaksi parvet voivat levitä Etelä-Sudaniin ja Ugandaan.
– Nämä massaesiintymät ovat vakava uhka ruokaturvallisuudelle Keniassa ja koko Afrikan sarvessa, joka jo aiemmin on kärsinyt kuivuudesta ja tulvista, sanoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n johtaja Bukar.
Tuholaisparvet koostuvat haitallisimpana pidetystä heinäsirkkalajista, aavikkokulkusirkoista (Schistocerca gregaria). Sormenmittaiset hyönteiset syövät kaiken kasvillisuuden, mitä niiden eteen sattuu.
 Jos heinäsirkkaparven reitille sattuu viljapelto, siitä ei jää mitään jäljelle. Keskimääräisen kokoinen parvi voi syödä yhtä paljon viljaa kuin 2 500 ihmistä. Parvi liikkuu 100 – 150 kilometriä päivässä. Heinäsirkkaparvessa voi olla 150 miljoonaa yksilöä neliökilometrillä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti