31 lokakuuta, 2019

Älykkäät ihmiset

                                                                                   


Älykkyyttään voi testata muutenkin kuin Mensan menetelmillä.


Muutama asia arkisessa elämässä vihjaa siihen, että ihmisen älykkyys saattaa olla keskimääräistä suurempi. Ne kaikki eivät ole miellyttäviä.



mielisairaus
Rankat mielialan muutokset ja mielen horjuminen voivat olla se hinta, jonka jotkut ihmiset maksavat korkeasta älykkyydestä, väittää uusi tutkimus.
Psykologit ovat nimittäin havainneet, että lapsen korkeaan älykkyysosamäärään liittyy piirteitä, jotka voivat  johtaa kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön nuorena aikuisena.

huolet
Ihmiset, joilla on korkea älykkyysosamäärä, ovat taipuvaisempia ahdistumaan kuin kohtalaisen älykkäät kanssaihmiset. Ihmiskunnan alkuhämärissä ahdistus on voinut olla se keino, jolla on selvitty erittäin hankalissa olosuhteissa. Silloin ei ole voinut ottaa iloa elämästä irti.
Kaikki tämä on voinut jättää älykkäisiin ihmisiin taipumuksen ahdistuneisuushäiriöihin.

uudet ideat
Älykkäät ihmiset todennäköisesti keksivät uusia ideoita. Historiassa tämä on tarkoittanut esimerkiksi sitä, että on osattu hylätä taikausko ja löytää uusia tapoja organisoida yhteisö.
Erään tutkimuksen mukaan tämä selittää sen, miksi älykkäät ihmiset ovat todennäköisemmin ateisteja ja poliittisesti liberaaleja.
Samassa tutkimuksessa todettiin, että niillä nuorilla aikuisilla, jotka kuvasivat itseään erittäin konservatiivisiksi, keskimäärin äIykkyysosamäärä oli  95, kun taas erittäin liberaaleina itseään pitävien luku oli keskimäärin 106.

kaipuu yksinäisyyteen
Mitä enemmän älykkäät ihmiset seurustelevat ystäviensä kanssa, sitä tyytymättömämpiä he ovat erään tutkimuksen mukaan elämänsä. Havainto haastaa sen laajalti hyväksytyn ajatuksen, että kanssakäyminen muiden kanssa tekee yleensä ihmisistä onnellisempia.
Voi siis olla niin, että älykkäiden ihmisten tyytyväisyys ei lisäänny seurustelemalla muiden ihmisten kanssa.

yökyöpeliys
Älykkäillä ihmisillä on usein taipumus mennä nukkumaan myöhään ja herätä keskimääräistä myöhemmin.
Tutkimuksessa tarkasteltiin 20 745 nuoren amerikkalaisen unitottumuksia ja todettiin, että arkisin tavallinen kansa meni nukkumaan keskimäärin kello 23:41 ja heräsi 7:20. Sen sijaan älykäs painui perkuihin 00:29 ja heräsi 7:52. Viikonloppuna erot olivat vieläkin selvemmät.

luottamus
Älykkäät ihmiset luottavat toisiin ihmisiin todennäköisemmin kuin muut, väittää Yhdysvalloissa tehty  mielipidekysely. Tämä voi johtua siitä, että älykkäät ihmiset osaavat lukea ja tulkita paremmin toisten ihmisten luonteita.
Samassa tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset, jotka olivat luottavaisempia, olivat myös onnellisempia ja heillä oli parempi fyysinen terveys.

laiskuus
Laiskat ihmiset nauttivat tutkimuksen mukaan todennäköisemmin ajattelusta. Toisaalta heidän, jotka eivät nauti ajattelusta, tarvitsee tehdä enemmän töitä paetakseen omia ajatuksiaan.
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka pitävät ajattelusta, on enemmän mukavia muistoja. He myös käyttävät usein enemmän päätösten tekemiseen ja myös päätyvät prosessissa parempaan lopputulokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti