19 marraskuuta, 2018

Nukahtamista voi vauhdittaa























Huonot yöunet vaikuttavat valtavasti elämänlaatuun. 

Liian vähäisestä nukkumisesta voi seurata mielialan vaihteluita, keskittymisvaikeuksia ja suurempi riski jopa sydän- ja verisuonitauteihin.
Kaiken avain on oikeanlainen hengitystekniikka. Siihen oppii harjoituksilla,  joiden tarkoituksena on laskea sydämen sykettä. Jotta ihminen nukahtaa, sykkeen pitäisi olla alle 60, eli matalampi kuin päiväsaikaan.

Tällä tekniikalla voit auttaa nukahtamista


4–6–7 -hengitystekniikan avulla parasympaattisen hermoston toimintaa pyritään aktivoimaan ja siten vähentämään nukahtamista haittaavaa kehon fysiologista ylivireyttä. Tekniikka on helppo oppia.

Tee näin:
– Hengitä sisään nenän kautta laskien neljään.

– Pidätä hengitystä kuusi sekuntia.
– Hengitä ulos seitsemän sekuntia.
Jatkamalla tätä nukahdat 10-20 minuutin kuluessa.



Ilta kannattaa pyhittää rauhoittumiselle.
Kahvia ja alkoholia kannattaa välttää ennen nukkumista, sillä kofeiini vaikeuttaa nukahtamista ja alkoholi huonontaa unen laatua. Nauti niiden sijaan iltapalaksi esimerkiksi kamomillateetä tai vaikka kirsikoita tai banaania. Banaaneissa on kahta lihasten rentouttajaa, jotka voivat auttaa nukahtamaan: magnesiumia ja kaliumia. Kirsikka taas on yksi harvoista melatoniinia sisältävistä ruuista. Melatoniini on nukahtamisen ja unen laatuun vaikuttava hormoni.
Liikunnan harrastaminen auttaa nukahtamaan ja nukkumaan hyvin, mutta raskasta rasitusta kannattaa välttää klo 18 jälkeen.
Älylaitteet kannattaa sulkea, jos mielii saada hyvät unet, sillä tietokoneiden ja älypuhelimien valo stimuloi aivoja ja pitää virkeänä.
Nukkumisympäristöön kannattaa lisäksi kiinnittää huomiota.
Uni tulee parhaiten noin 17-21 -asteisessa, hämärässä ja puhtaassa huoneessa. Ennen nukkumaanmenoa makuuhuone kannattaa tuulettaa.
Kun hyvä nukkumisrytmi on saavutettu, voi sitä koettaa ylläpitää heräämällä joka päivä samaan aikaan, myös viikonloppuna.

Lähde: Prevention

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti