15 elokuuta, 2018

Kiinalla ovela tapa valloittaa ilmatilaa

Kaakkois-Aasian maat ovat pitkään kiistelleet Etelä-Kiinan meren saarista.





















Kaakkois-Aasian maat ovat pitkään kiistelleet Etelä-Kiinan meren saarista.

Kiina rakentaa saaria kansainvälisillä vesillä - Filippiinien presidentti kritisoi: ”Ette voi tehdä saaria ja sanoa, että ilmatila kuuluu teille!”

Kiina on suututtanut naapurivaltioitaan miehittämällä Etelä-Kiinan meren kansainvälisiä merialueita rakentamalla saaria sotilastukikohdiksi.
- Saaria ei voida noin vain luoda. Ne ovat keinotekoisia ja sitten väitätte, että ilmatila tämän tekosaaren yllä kuuluu teille. Tämä on väärin, ne alueet ovat kansainvälisillä vesillä ja kulku niiden läpi tulisi olla sallittua. hän sanoi presidentinkanslian julkaiseman pöytäkirjan mukaan.
Viranomaisten mukaan Kiina on jatkuvasti varoittanut Filippiineihin kuuluvalle Thitun saarelle matkalla olleita sotilaslentäjiä tulemasta liian lähelle Kiinan Subin riutalle rakentamaa tekosaarta, joka toimii sotilastukikohtana.
Presidentin turvallisuusneuvonantaja Hermogenes Esperon sanoi toukokuussa, että tilanne voisi yltyä jopa sodaksi, jos nämä tapaukset eskaloituvat.
Toukokuussa Kiina siirsi useita taistelulentokoneita toiselle tekosaarelle, aiheuttaen kansanvälistä kritiikkiä. Kiina on kieltänyt yrittäneensä militarisoida Etelä-Kiinan merta, jonka kautta lähes kolmannes koko maailman meriteitse kulkevasta kaupankäynnistä tapahtuu.
Filippiinit on Yhdysvaltain liittolainen. Yhdysvallat on kuitenkin sanonut useaan otteeseen, ettei ota kantaan Etelä-Kiinan meren rajakiistoihin. Yhdysvaltain merivoimien laivat myös kulkevat alueella vapaasti, usein läheltäkin Kiinan tekosaaria.
Filippiinien ja Kiinan lisäksi myös Brunei, Malesia, Taiwan ja Vietnam katsovat olevansa oikeutettuja alueisiin ja saaristoihin Etelä-Kiinan merellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti