maanantai 19. maaliskuuta 2018

Antiikin ihmekoneen arvoitusta ei ole ratkaistu

Antiikin aikaisessa koneessa on kolmisenkymmentä pronssista hammasratasta.

         Antiikin ihme hämmästyttää

Antiikin aikaisessa koneessa on kolmisenkymmentä pronssista hammasratasta.

Ihmiskunnan vanhin tietokone rakennettiin ehkä jo noin 150 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.
Antikytheran saaren läheltä Välimerestä Kreikasta joko vuonna 1900 tai 1901 löydetty merkillinen kone jaksaa yhä kiehtoa tutkijoita.
Sen arvoitusta ei ole ehkä vieläkään ratkaistu, ei ainakaan kokonaan.
Mutta uutta tietoa paljastuu koko ajan.
Laitteen löysivät sienisukeltajat haaksirikkoutuneen antiikin aikaisen aluksen hylystä.
Kone ei ollut täydellinen, mutta vajavaisenakin se on niin ällistyttävä, että sen uskottiin joutuneen laivaan myöhemmin, sillä kukaan ei voinut edes kuvitella, että näin monimutkainen laite olisi voitu rakentaa antiikin Kreikassa.
Löytöaikaan vahvimmin siitä, että kone on antiikin ajalta, piti kiinni arkeologi Valerios Stais, mutta sittemmin tämä väite painui unholaan.
Stais myös arveli ensimmäisenä, että kyseessä on jonkinlainen tähtieteellinen laite, jolla laskettiin muun muassa auringon, kuun ja muiden taivaankappaleiden ratoja ja liikkeitä.
Laitteella pystyttiin laskemaan muun muassa niin sanottu Metonin jakso, joka on tähtitieteessä ja ajanlaskussa käytetty 19 vuotta kestävä jakso, jonka kuluttua kuun vaiheet sattuvat likipitäen samoille vuoden päiville.
Erityisessä asemassa laitteessa ovat kreikkalaisille tärkeät planeetat Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus.
Sittemmin tämä astronomiaan liittyvä tulkinta on vakiintunut.
Koneessa on kolmisenkymmentä pronssista hammasratasta.
Laitteesta on valmistettu replika, mutta kukaan ei tiedä tarkkaan, vastaako se alkuperäistä, sillä esikuvasta puuttuu paljon osia. Sen toimintaa on mallinnettu myös Lego-palikoilla.
Antiikin ajan teknologian korkeasta tasosta tai siitä, miten paljon ihmiskunta sen jälkeen taantui, kertoo se, että vastaavanlaisia laitteita osattiin rakentaa uudelleen vasta uudella ajalla, yli 1 500 vuotta myöhemmin.
Nykyteknologiat ovat paljastaneet lisää laitteen saloja. Niiden avulla siitä on onnistuttu myös luomaan virtuaalinen malli.
Viime kesäkuussa kansainvälinen asiantuntijaryhmä paljasti, että laitteeseen on kaiverrettu erittäin pienikokoista tekstiä. Teksti on niin pientä, että se näkyi vain huipputason kuvantamismenetelmällä. Nyt tutkijat ovat lukeneet siitä jo noin 35 000 merkkiä.
Tekstissä viitataan tuleviin pimennyksiin. Tämä on saanut tutkijat olettamaan, että laitetta on ehkä käytetty jonkinlaisiin oraakkelimaisiin ennustustarkoituksiin.
Samalla on alkanut näyttää siltä, että laitetta on ollut rakentamassa useampi kuin yksi henkilö.
Laite on luultavasti rakennettu Rhodoksen saarella.
Luultavaa myös on, ettei kyseessä ole ainoa laite lajissaan.
Löytöpaikalle suunnitellaan uusia sukelluksia. Silloin voi löytyä laitteen kadonneita osia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti