19 helmikuuta, 2018

Persoonatyypit - punainen, keltainen, vihreä, sininen

Nuoria Leijoniakin koutsannut henkinen valmentaja Melina Niemi puhuu valmennuksissaan usein erilaisista persoonista ja väreistä.





Nuoria Leijoniakin koutsannut henkinen valmentaja Melina Niemi puhuu usein erilaisista persoonista ja väreistä. 

Kirjassaan Menestyksen portaat: elä hetkessä, valitse asenteesi ja onnistu Niemi jakaa ihmiset punaisiin, keltaisiin, vihreisiin ja sinisiin



- Painotan, että meissä on kaikkia värejä. Yleensä joku väreistä on kuitenkin hallitsevin.

Kuvahaun tulos haulle punainenPunainen 
Tällainen olet: Tavatessa punainen henkilö kävelee suoraan kohti, huokuu vahvuutta ja katsoo silmiin. Hän kättelee voimakkaasti ja menee asiaan. Punainen kilpailee kaikessa ja kaikkien kanssa. Hänelle kilpailu ei ole koskaan leikkiä.
Myös elämäntapamuutokseensa punainen suhtautuu kuin kisaan. Hän haluaa menestyä, toteuttaa tavoitteensa 120-prosenttisesti ja olla paras.
Jos punainen päättää tehdä viisi treeniä viikossa, hän tekee kuusi - vaikka hampaat irvessä. 
Huomioi tämä: Punainen saavuttaa tuloksia nopeasti, mutta hänen olisi tärkeää miettiä, kuinka muutoksesta tulee pysyvä. Punaisen pitää muistaa, että nyt ei haeta pikavoittoja.
Punaisen täytyy pitää myös lepopäiviä ja välttää ahnehtimista. Se voi olla joskus hankalaa, koska punaisen nälkä kasvaa syödessä. 
Kuvahaun tulos haulle yellow  Keltainen
Tällainen olet: Keltainen on ystävällinen ja helposti lähestyttävä. Keltaisessa on vauhtia, innostavaa energiaa ja fiilistä. Kun keltainen herää, hän ajattelee, että tänään on loistava päivä.
Keltainen heittäytyy, kokeilee uusia asioita ja innostuu. Hän pelaa rohkeasti. Elämäntapamuutoksessaan keltainen lähtee liikkeelle tohkeissaan ja nopeasti. Hän haluaa kaiken heti.
Huomioi tämä: Keltainen saattaa tarvita matkallaan esimerkiksi kaveriporukkansa tukea, koska muuten keltaisen alkuinnostus hyytyy. Ensimmäinen viikko sujuu mallikkaasti, mutta kuukauden kuluttua keltaista saattavat houkutella jo muut aktiviteetit kuin jumppa.
Keltaisen olisi tärkeää tehdä suunnitelma ja löytää rutiineja. Keltainen tarvitsee innostushetkiä eli tietyn tavoitteen saavuttaessaan hänen kannattaa juhlistaa onnistumistaan. Välipalkinnot sitouttavat.

Kuvahaun tulos haulle vihreä  Vihreä
Tällainen olet: Vihreä on ele- ja puhekieleltään rauhallinen. Hän tulee paikalle vaivihkaa ja katsoo muita lämpimästi. Kun vihreä kysyy kuulumisia, hän todella tahtoo tietää vastauksen. Hän kuuntelee ja on rinnalla.
Vihreä huokuu vaikeallakin hetkellä rauhaa ja tyyneyttä. Vihreä haluaa elää yhteisymmärryksessä kanssaihmistensä kanssa ja pohtia elämän suuria kysymyksiä. Vihreä miettii ensin ja puhuu sitten.
Huomioi tämä: Koska vihreä on tottunut auttamaan muita ja asettamaan muut etusijalle, hänen voi olla hankalaa siirtää itsensä ykköseksi. Jos vihreä on päättänyt kieltäytyä herkuista, hän ei osaa sanoa ei, jos läheinen tarjoaa pullaa.
Sama voi toistua personal trainerin kanssa. Jos pt tekee vihreälle ruokavalion, joka sisältää rahkaa, vihreä ei kerro, että hän inhoaa sitä. Tämä saattaa johtaa siihen, että vihreän elämäntapamuutos ei kestä pitkään, koska vihreä tekee valintoja, jotka ovat epämiellyttäviä.
Vihreän pitää opetella itsekkyyttä. Seuraavan kerran, kun vihreä saa kutsun raclette-iltaan, hän voi sanoa osallistuvansa, mutta jättävänsä viinit välistä, koska aikoo mennä aamulla salille.
Vihreä ei halua huutaa asioitaan koko maailmalle, mutta ripaus rohkeutta pukee vihreää.

Kuvahaun tulos haulle sininen  Sininen
Tällainen olet: Sininen analysoi, kuuntelee, tarkkailee ja haluaa tietoa. Hän tahtoo onnistua tavoitteissaan yli odotusten. Sininen käy hartaita keskusteluja hänelle tärkeistä aiheista.
Hän haluaa faktoja, ei rönsyjä. Sininen tekee asiat niin kuin on sovittu eli täsmällisesti ja tarkasti.
Sinisessä ja punaisessa on yhtymäkohtia. Jos sininen on luvannut mennä salille, hän menee, vaikka jäisi mieluummin sohvalle. Tämä saattaa aiheuttaa siniselle liian tiukan aikataulun.
Huomioi tämä: Jos sininen herkuttelee, hän soimaa itseään. Miksi epäonnistuin? Sininen vaatii aina huipputulosta. Siksi sininen tarvitsee tekemiseensä rentoutta. Fiilistä, että hän voi käydä perjantaina kavereidensa kanssa lasillisella, jos siltä tuntuu.
Jos sinisen lupaavasti alkanut painonpudotus tyssää, sininen turhautuu. Hänen on hankalaa käsittää, miksi hommat eivät etene kuin Excel-taulukossa. Sinisen pitää antaa mielelleen ja kropalleen liekaa. Elämässä on muutakin kuin tavoitepaino.
Jos sininen kieltää itseltään suklaan, hänen ajatuksensa ovat koko ajan siinä. Siksi olisi parempi, että sininen nauttii aina välillä palan, koska tämä pitää sinisen balanssissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti