22 joulukuuta, 2017

Hiilarit vaarallisempaa kuin rasva




Laajassa tutkimuksessa saatiin selville, että hiilihydraattien kulutus oli elimistölle vaarallisempaa kuin rasvan.




Massiivinen kansainvälinen tutkimus pyrki selvittämään hiilihydraattien sekä rasvan nauttimisen mahdolliset yhteydet ennenaikaiseen kuolemaan.

Asiaa selvittääkseen suuri kansainvälinen tutkijatiimi keräsi tietoja yhteensä yli 135 000 osallistujalta, jotka tulivat peräti 18 eri maasta.
Iältään 35-70-vuotiaiden osallistujien ruokailutottumuksia seurattiin keskimäärin seitsemän vuoden ajan, ja osallistujat raportoivat itse elintavoistaan tutkijoille. Lisäksi tutkijat huomioivat tuloksia analysoidessaan osallistujien sukupuolen, fyysisen kunnon, tupakoinnin sekä painoindeksin.

Osallistujista eniten hiilihydraatteja nauttivalla viidenneksellä oli jopa 28 prosenttia suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin osallistujista vähiten hiilihydraatteja päivittäin nauttinut viidennes. Hiilihydraattien syöminen ei kuitenkaan vaikuttanut liittyvän sydän- tai verisuonitautikuolemiin.
Kun rasvan nauttimisen vaikutuksia mitattiin, selvisi, että eniten rasvaa nauttinut viidennes kuoli ennenaikaisesti jopa 23 prosenttia epätodennäköisemmin kuin vähiten rasvaa kuluttanut viidennes. Rasvaa eniten kuluttaneiden päivittäinen energiansaanti koostui noin 35-prosenttisesti rasvasta, kun sitä vähiten kuluttaneet saivat siitä noin 10 prosenttia päivittäisestä energiastaan.

Yllättävää kyllä, sekä monityydyttymättömien että tyydyttyneen rasvan kulutus näytti liittyvän tutkimuksen perusteella alhaisempaan ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Myös aivohalvauksen riski oli pienempi enemmän rasvaa kuluttavilla potilailla.
Yksi tutkimuksen tekijöistä, epidemiologi Andew Mente on tietoinen siitä, että tutkimukset eivät ole linjassa yleisten ohjeistusten ja uskomusten kanssa.
- Suositusten mukaan tyydyneen rasvan nauttimista tulisi pitää minimissä. Meidän tutkimuksessamme kuitenkin havaittiin, että liian vähäinen rasvan nauttiminen voi sittenkin olla haitallista.
On kuitenkin syytä huomioida, että eniten rasvaa tutkimuksessa nauttineet eivät kuitenkaan niin sanotusti lätränneet sillä.
Suomessa rasvan saantisuositus on aikuisilla ja yli 2-vuotiailla lapsilla 25-40 prosenttia päivittäisestä energiasta, joten myös tutkimuksen osallistujien nauttiman rasvan määrä pysyi suositusten puitteissa.
Keskimäärin 30 prosenttia päivittäisestä energiantarpeesta tarkoittaa miehillä 80 grammaa sekä naisilla 60 grammaa rasvaa päivässä.

Lähde: New York Times

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti