11 marraskuuta, 2017

Norja havaitsi uusissa F-35 -hävittäjissä ongelmia

Uusi F-35 Lightning II -kone.

             Uusi F-35 Lightning II 

F-35 on yksi tarjokkaista myös Suomen puolustusvoimien HX-hankkeessa, jolla korvataan ilmavoimien nykyinen Hornet-kalusto ensi vuosikymmenellä.


Norjan ilmavoimat juhli perjantaina ensimmäisten kolmen F-35 -torjuntahävittäjänsä saapumista Tronheiminvuonon suulla sijaitsevaan Ørlandin lentotukikohtaan.
Koneet lensivät Norjaan jo viikko sitten Yhdysvalloista, Texasin osavaltion Fort Worthista, jossa sijaitsee koneiden valmistajan Lockheed Martinin suuri lentokonetehdas. Loppumatkasta kolmikkoa saattoivat Norjan ilmavoimien vanhat F-16 -hävittäjät.
Norjalaiset tekivät päätöksen hävittäjäkalustonsa uusimisesta vuonna 2013. Uuden F-35 Lightning II -koneen norjalaisia pilotteja on sen jälkeen koulutettu pääasiassa Arizonassa sijaitsevassa Yhdysvaltain ilmavoimien Luken tukikohdassa.
"Ensimmäisten koneiden saaminen Norjaan on merkittävä virstanpylväs Norjalle. Se merkitsee suurta edistystä tulevaisuuden toimintakyvyssämme", Norjan puolustusministeriön F-35 -hanketta johtanut kenraalimajuri Morten Klever sanoi.
Hänen mukaansa hanke pysyi aikataulussa ja budjetissa, ja koneet vastaavat toimintakyvyltään odotuksia
"Norjan kuninkaalliset ilmavoimat odottaa harjoitusten aloittamista F-35 -koneiden kanssa."

Harjoituksia tarvitaan, koska Norjan sateisella ja pilvisellä rannikolla olosuhteet ovat hyvin erilaiset kuin aina aurinkoisessa Arizonassa. Norjalaisten tilauksesta maan uusiin hävittäjiin on asennettu muun muassa jarruvarjot helpottamaan laskeutumista jäisille kiitoradoille.

Korroosio-ongelmia

F-35:ssä on havaittu myös ongelmia, joista Norjan ilmavoimat on kertonut avoimesti Kampflybloggen-verkkopäiväkirjassa. Tuoreen tiedon mukaan koneen kiinnityspisteissä on havaittu korroosio-ongelmia.
Korroosio-oireita oli havaittu F-35 -koneiden rutiinihuollossa USA:n ilmavoimien Hillin tukikohdassa Utahissa. Tutkimuksissa on havaittu, että joidenkin kiinnityspisteiden päällystys ei ole riittävän korroosionkestävää.
Ilmavoimien blogin mukaan ongelma ei kuitenkaan ole niin vakava, että se olisi estänyt ensimmäisten koneiden lennot Ørlandiin sovitussa aikataulussa.
Kenraalimajuri Klever moittii blogin haastattelussa ongelmasta koneen valmistajaa:
"Tässä on tapahtunut tuotannossa epäonnistuminen, jota ei voi hyväksyä. Olen välittänyt viestin Lockheed Martinin johdolle siitä, että tämä ei vastaa meidän tilaamaamme laatua. Myönteistä on se, että huollon rutiinit toimivat ja ongelma on tunnistettu. Odotan nyt, että Lockheed Martin tunnistaa ongelman ja korjaa virheen mahdollisimman nopeasti", Klever sanoo.

Ehdolla myös Suomeen

Norjan hävittäjähankintaan kuuluu kaikkiaan 52 uutta konetta.
Ensi vuodesta lähtien Norja saa vuosittain kuusi uutta F-35:ttä, vuoteen 2024 saakka. Vanha F-16 -kalusto poistuu samaan aikaan käytöstä.
Uudet koneet tuovat lisää tehoa Norjan ilmapuolustukseen, koska F-35:t ovat niin sanottuja häivekoneita, eli ne näkyvät hyvin huonosti viholliskoneen tutkassa. Norjan ilmavoimat on jo julkaissut harjoitusvideoita, joissa F-35 saa tuhottua F-16:n ennen kuin jälkimmäinen edes havaitsee olevansa "vihollisen" tähtäimessä.
F-35 on yksi tarjokkaista myös Suomen puolustusvoimien HX-hankkeessa, jolla korvataan ilmavoimien nykyinen Hornet-kalusto ensi vuosikymmenellä. Suomen ratkaisun tekee seuraavien vaalien jälkeen valittava hallitus vuonna 2021.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti