Tiedostoja siirtäessä fyysisen, siirrettävän muistivälineen - esimerkiksi muistitikun tai ulkoisen kiintolevyn - käyttö on helppoa.
Tällöin halutut tiedostot pitää joko kopioida tai siirtää muistivälineelle ja sieltä edelleen uudelle koneelle.

Kätevä vaihtoehto on myös pilvipalvelu, kuten esimerkiksi Elisa Pilvilinna. Pilvipalveluun ladataan tällöin pilvipalvelun tarjoamaan tallennustilaan, josta voit ladata ne uudelle koneellesi.
Ohjelmien siirtäminen eroaa tiedostojen siirtämisestä. Käytännössä ohjelman voi siirtää uudelle tietokoneelle samalla tavalla kuin tiedostotkin, mutta toimivuus uudella koneella on epävarmaa. Ohjelmien kohdalla pitää aina suorittaa uusi asennus tietokoneelle joko sen alkuperäiseltä asennusmedialta kuten CD-levyltä tai verkosta lataamalla.

On myös hyvä muistaa, että etenkin maksulliset ohjelmistot vaativat käyttöä varten lisenssin.
Lisenssi aukeaa käyttöön tuoteavaimella. Tuoteavain löytyy alkuperäiseltä medialta, ja verkosta ladatuissa ohjelmissa käyttöoikeus on yleensä liitetty johonkin käyttäjätiliin.
Esimerkiksi Microsoftin Office 365 -tilaus on yhdistetty Microsoft-tiliin, joten tuoteavaimen saa kirjautumalla omalla Microsoft tilillä Officen asennushallintaan.

Myös erilaisten ohjelmien käyttäjätiedot pitää myös kopioida erikseen.
Esimerkki tällaisesta ohjelmasta on sähköpostiohjelma, jossa käyttäjällä on arkistoituna runsaasti sähköposteja ja vaikkapa yhteystietoja. Sähköpostin tiedot pystyy siirtämään ohjelmakohtaisesti eri tavoin, ja niihin on myös olemassa erilaisia lisäosia, joilla tiedot saa sekä talteen että siirrettyä uudelle tietokoneelle.
Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät ole tuttuja ja tarvitset apua, suosittelen asiantuntijan puoleen kääntymistä. Näin vältetään tärkeiden tietojen katoaminen.